Hlavní obsah

První stávka v historii. Zaměstnanci McDonaldu chtějí odbory a vyšší platy

Zaměstnanci britského McDonaldu stávkují. Poprvé od založení společnostiVideo: AP

 

Reklama

Fastfoodový řetězec je v Británii od roku 1974. Poprvé za svou historii zažívá v zemi stávku zaměstnanců. Ti vyšli do ulic v Cambridgi a Crayfordu.

Článek

„Strýček McDonald stávku měl…” zpívají sborově stávkující ve Westminsteru. Jejich cíl je jasný - žádné přesčasy, založení odborů a plat alespoň 10 liber za hodinu, což v přepočtu činí 281 korun. Zaměstnanci v českých McDonaldech oproti tomu berou zhruba 90 korun na hodinu, zaměstnanci franšízových restaurací pak 100 korun. Plus desetikorunový příspěvek na praní uniformy.

Do stávky se zapojilo více než 100 zaměstnanců. Někteří upozorňují i na šikanu a sexuální obtěžování na pracovišti. Společnost však zdůrazňuje, že na její provoz to nebude mít vliv. Ve svém prohlášení uvedla, že do konce roku 2017 poskytne všem svým zaměstnancům smlouvu, ve které bude jasně stanovená pracovní doba. McDonald také zdůraznil, že průměrná hodinová mzda jeho zaměstnanců je o 15 % vyšší než národní minimum.

Za práva stávkujících se postavil i britský politik Jeremy Corbyn. „Naše strana nabízí podporu a solidaritu odvážným dělníkům McDonaldu, kteří dnes tvoří dějiny,” uvedl v prohlášení, které citoval The Guardian.

Reklama

Doporučované