Hlavní obsah

První stopa k pachatelům nejbrutálnějšího útoku roku přišla z dodávky

Co přivedlo policii k dopadení pachatelů brutálního útoku v centru Prahy?Video: Marek Baloun, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nové podrobnosti k zadržení Nizozemců, kteří koncem dubna zbili v centru Prahy číšníka.

Článek

K zatčení nizozemských agresorů po brutálním útoku v jedné z pražských restaurací přivedla policii náhoda a také to, že případ vyvolal masivní pozornost médií.

I když útočníci den po útoku rychle opustili hotel, aby unikli, policie o nich brzy informace dostala.

Podle snímků v médiích je totiž poznal řidič taxidodávky, kterého si objednali na cestu na letiště, a ihned o tom policii informoval.

Zpověď oběti útoku: Jedna rána navíc a už jsem tu nemusel být

Číšník, jehož napadli Nizozemci, promluvil na tiskové konferenci.Video: Hanuš Hanslík

Ta tak díky tomu naprosto přesně věděla, jakým autem Nizozemci na letiště přijedou a mohla je po celou dobu v Ruzyni sledovat bezpečnostními kamerami.

Takže ve chvíli, kdy se na linku 158 začali ozývat další lidé, kteří skupinu rozpoznali v hale Letiště Václava Havla, měla už policie útočníky pod dohledem.

Seznam také zjistil, že policie při pátrací akci původně zvažovala, zda nevyužije nového bezpečnostního systému detekce obličejů, který je na letišti v testovacím provozu k dispozici od začátku roku.

Jak však řekl Seznamu náměstek policejního prezidenta Jaroslav Vild, nakonec od toho ustoupila. K využití systému detekce obličejů by totiž potřebovala dostatečně kvalitní snímky.

Pro zadání do systému jsou ideální snímky, na kterých je mezi očima hledané osoby alespoň osmdesát až sto pixelů, záběry útočníků pořízené v centru Prahy bezpečnostními kamerami však tak kvalitní nebyly a hrozilo, že systém na letišti jako útočníka identifikuje někoho, kdo je mu jen podobný.

To zřejmě policie nechtěla riskovat - asi i proto, že už předtím při pátrací akci omylem zadržela skupinu nevinných izraelských turistů.

Ze skupiny Nizozemců jsou stále ve vazbě v Praze vyšetřováni dva obvinění hlavní útočníci. Hrozí jim až deset let vězení za těžké ublížení na zdraví.

Policie nyní čeká, až soudní znalec vypracuje posudek, který bude hodnotit vážnost zranění napadeného číšníka. Pokud by znalec konstatoval, že číšník mohl při útoku i zemřít, hrozil by útočníkům vyšší trest za pokus o vraždu.

Reklama

Doporučované