Hlavní obsah

První Zemanův účet. Za kampaň v regionech by měl podle úřadu vykázat 100 tisíc korun

Obce spočítaly, kolik zaplatily za debaty občanů s prezidentem Milošem Zemanem. Ten je vyúčtovat nechce.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Kampaň oficiálně začala a Zeman vyjel na další setkání s občany do regionu. Je to volební agitace? Anebo povinnost hlavy státu?

Článek

Poté, co byl vyhlášen termín přímé volby prezidenta, začala oficiálně předvolební kampaň a Miloš Zeman absolvoval po začátku září první ze svých tradičních cest do regionů.

Ve čtyřech obcích Moravskoslezského kraje se sešel s občany na mítincích, náklady na jejich organizaci by si podle Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí měl zaúčtovat do výdajů své volební kampaně.

Seznam zjistil, že dohromady tato částka za mítinky v Novém Jičíně, Českém Těšíně, ve Studénce a Větřkovicích činí 100 tisíc korun.

„Jsme na sumě 18 tisíc korun. V té je zvučení, moderátor, vystoupení Ondrášku, příprava a občerstvení v Havran Baru,“ vypočítal například starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák položky, které do vyúčtování Zemanova mítinku zpravidla vždy patří.

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí jednoznačně míní, že by se to mělo objevit ve vyúčtování Zemanovy kampaně.

„Samozřejmě," řekl člen úřadu Jan Outlý na přímou otázku Seznamu.

Jenže Zemanův tým vykazování těchto částek, které za Zemanovy mítinky platí obecní rozpočty, odmítá.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček Seznamu zopakoval, že cesty do regionů kampaní nejsou. Jednak je prý prezident Zeman občanům slíbil v roce 2013 a také jsou povinností přímo zvoleného prezidenta.

Podle zákona má Zeman čas zveřejnit všechny své výdaje za kampaň do tří dnů před konáním voleb. A i kdyby to neudělal, mohla by ho stihnout sankce jenom v případě, že nebude znovu zvolen. Na hlavu státu se totiž během funkčního období vztahuje takzvaná přestupková imunita.

Tento týden navíc do financování kampaně současného prezidenta přibydou nejspíš další sporné částky. Prezident vyjíždí do Ústeckého kraje a podle veřejně dostupného programu jsou v plánu další čtyři debaty s občany.

Reklama

Doporučované