Hlavní obsah

Prvním počinem Nadačního fondu Arnošta Lustiga je vydání sbírky jeho nepublikovaných prací

Foto: https://bohemianheritage.cz/

Cena Arnošta Lustiga za rok 2013.

Reklama

Nadační fond Arnošta Lustiga (NFAL) vznikl loni v létě a letos přišel s první aktivitou. Vydal knihu Vlny štěstí Arnošta Lustiga aneb My jsme chtěli jiný svět.

Článek

Publikace je výborem z Lustigových dosud nepublikovaných rozhovorů a rozhlasových relací z let 1953 až 2010. Instituce NFAL byla založena spisovatelovými dětmi Evou a Josefem za účelem celistvé a systematické práce s dílem Arnošta Lustiga, od jehož úmrtí 26. února uplyne deset let.

„Klademe si za cíl obohatit světové kulturní dědictví a soubor vědomostí pro současné i budoucí generace o téma výzev, kterým lidé čelí tváří tvář zlu a nespravedlnosti a možnosti volit dobro namísto zla. To pro nás znamená soustředit se jak na zachování, šíření a zprostředkování jeho celoživotního díla a myšlenkového odkazu v Česku i v zahraničí, tak i na rozvíjení jeho tvorby do rozmanitých uměleckých podob,“ uvedla spoluzakladatelka, předsedkyně správní rady a výkonná ředitelka fondu Eva Lustigová.

„Těšíme se také na práci s literárním odkazem, jako například pražskou premiéru mimořádné Lustigovy básně Kantáta v podobě hudebně-lyrického pásma s předními herci jako Jiří Lábus, Vilma Cibulková nebo Vilém Udatný. Chystají se i překlady nebo první ilustrovaný životopisný román Lustiga pro mladší i starší čtenáře od Markéty Pilátové,“ dodala.

Nadační fond chce podle svých zakladatelů „promlouvat hlasem umění, jehož cílem je člověka zcivilizovat“. Umění v různých podobách bude NFAL ve spolupráci s rozličnými institucemi také zpracovávat do vzdělávacích projektů pro mládež i veřejnost. Fond je postaven na čtyřech pilířích – literárním odkazu, filmovém odkazu, rozvíjení tvořivosti a vzdělávání. Mezi projekty, které chystá, patří příprava muzejních výstav nebo brožury pro studenty publicistiky a žurnalistiky, kteří se tak budou moci učit novinářské žánry pomocí tvorby Arnošta Lustiga.

NFAL také chystá několik kulturních akcí pro veřejnost včetně diskusního večera v Židovském muzeu v Praze, spolupráce s festivaly Muzika Judaika, Pardubické hudební jaro či Meeting Brno. Připravují se i webové stránky.

Novinář a spisovatel Arnošt Lustig zemřel 26. února 2011 ve věku 84 let. Jako dospívající prošel ghettem v Terezíně a koncentračními tábory v Osvětimi a Buchenwaldu. Zážitky z té doby představují těžiště jeho tvorby. K nejznámějším jeho dílům patří Démanty noci, Dita Saxová, Hořká vůně mandlí či Modlitba pro Kateřinu Horowitzovou.

Po válce vystudoval novinařinu a pracoval mimo jiné jako reportér a režisér Československého rozhlasu, redaktor týdeníku Mladý svět a scenárista na Barrandově. V roce 1968 emigroval. Nejprve žil krátce v Izraeli, potom v Jugoslávii a v roce 1970 přesídlil do USA, kde od roku 1973 přednášel film, literaturu a scenáristiku na univerzitě ve Washingtonu. Do Česka se vracel pravidelně v posledních 20 letech.

K prvnímu výročí spisovatelova úmrtí v roce 2012 byla Česko-izraelskou smíšenou obchodní komorou zřízena Cena Arnošta Lustiga. Oceněnými se stávají osobnosti, které v sobě spojují vlastnosti, jako jsou odvaha a statečnost, lidskost a spravedlnost.

Reklama

Související témata:

Doporučované