Hlavní obsah

Prymula se večer sejde s experty. Akceptujeme jejich rozhodnutí, řekl Babiš

Foto: ČTK

Premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci po druhém kole senátních voleb.

Reklama

aktualizováno •

Druhé kolo senátních voleb zastínil raketový nárůst počtu nakažených koronavirem během pátku. Premiér Babiš, jehož strana zažila volební debakl, zopakoval, že pokud se čísla nezastaví, bude nutné zásadně zmrazit život v Česku.

Článek

Kvůli pátečnímu extrémnímu nárůstu počtu nakažených - 8618 - se dnes večer sejde ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) se svým týmem, aby rozhodli o dalším směřování Česka v boji s pandemií.

Premiér Andrej Babiš (ANO), který na jaře výslovně převzal za řízení koronakrize odpovědnost a v srpnu svým osobním zásahem zamezil dřívějšímu návratu nošení roušek, v sobotu v reakci na data testovaných řekl, že konečné slovo budou mít experti. „Budeme akceptovat jejich rozhodnutí,“ řekl premiér.

Připustil, že země spěje k dalšímu lockdownu. Tedy zásadnímu omezení ekonomického i osobního života. „Je to tu znovu masivně, musíme udělat vše pro to, abychom zploštili dramatický nárůst. Nechceme znovu uzavřít ekonomiku, ale pokud se dostaneme do situace, že budeme směřovat k tomu, že nemocnice to nezvládnou, nemohu to vyloučit,“ uvedl Babiš.

Pokud by k takovým opatřením mělo dojít, mohlo by to být podle premiéra začátkem příštího týdne.

Možným uzavřením ekonomiky pohrozil už v pátek, kdy v podstatě obvinil občany, že situace je důsledkem častého porušování vládních nařízení. Za to byl mnohými kritizován. „Mrzí mě, že moje páteční vystoupení bylo interpretováno, jako že jsem vyhrožoval,“ posteskl si Babiš.

Choďte na testy, vyzval Babiš

Premiér také vyzval občany, ať chodí na nařízené testy. Řekl, že se podle jeho informací na jedno pracoviště zhruba dvě stovky lidí nedostavily.

„K pátku evidujeme v rámci systému Chytré karantény 37 440 žádanek na test a bohužel lidé na testy nechodí, například do ÚVN mělo přijít 650 lidí a přišlo jen 420. Chci vyzvat, abyste skutečně přišli. Jste indikováni na odběry, je to i vaše povinnost podle zákona, je to důležité, může se stát, že jste pozitivní,“ uvedl premiér.

Sám se ovšem testovat nenechal, když zkraje září dvě hodiny jednal s hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou, která už v té době byla covid pozitivní a nevěděla to. Babiš tehdy argumentoval, že seděl dost daleko, měl respirátor a místnost měla vysoké stropy.

Opozice má za to, že samotný apel na testování nestačí. Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové je nutné propojit jej s pomocí těm, které koronavirus ohrožuje ekonomicky. „Pokud se lidé, zvlášť ti nízkopříjmoví, budou bát o své živobytí, tak mnozí z nich se budou bát jít na test. Protože by museli do karantény a nemohli vydělávat. Nepůjdou, když je na miskách vah to, že budou ekonomicky strádat tak, že se propadnou do chudoby,“ upozornila.

Vláda podzimní vlnu restrikcí zatím neprovází programem kompenzací, opakovaně argumentuje tím, že zatím se omezení týkají jen „volnočasových“ aktivit.

Babiš v sobotním projevu dále vyzval firmy, které mají vyškolené telefonní operátory, aby je poskytly státu na trasování, které hygienici ani s dobrovolníky z řad úředníků či policistů pořád nestíhají. Potřeba je zhruba pětistovka profesionálů, kteří by s trasováním mohli pomoci.

„Dnes jsem telefonoval se šéfy ČEZu, O2 či Komerční banky a prosil jsem je o poskytnutí operátorů. Teď apeluji na české firmy, které mají školené lidi, aby nám je poskytly a pomohly v následujících týdnech,“ uvedl ministerský předseda.

Ještě v září, kdy už hygieny veřejně přiznávaly, že nestíhají trasovat a jejich opakované stížnosti na nedostatek personálu nikdo neřeší, přitom Babiš veřejně tvrdil, že systém funguje. A obvinil média, že zprávami o zavalení operátorů jen straší lidi.

Přesto teď premiér – na výzvu novinářů – odmítl hodnotit situaci a její zvládnutí ze strany vlády. K tomu prý bude čas až příští rok. „Hodnocení musí být o tom, jak celá země nakonec dopadla z hlediska ekonomiky, zadlužení, nezaměstnanosti,“ uvedl.

Zároveň nechtěl přistoupit na to, že Česko patří k nejhorším v Evropě.

„To, že máme největší nárůst na obyvatele, je pravda, ale z hlediska zemřelých jsme pořád dole. Belgie má přes 10 tisíc, my máme přes 900. Je to samozřejmě smutné, ale děláme vše pro to, abychom lidi ochránili,“ pravil Babiš a znovu apeloval na mladé lidi, kteří by podle něj měli pochopit, že se mají chovat zodpovědně vůči starým lidem. „Jde o budoucnost celé republiky, našeho národa a je jedno, kdo je u vlády. Příští rok bude nová vláda, tohle je ale na několik let dopředu, jak to zvládneme,“ dodal Babiš.

Ani v tom však nebyl přesný. Z dat Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) lze vyčíst, že pokud se porovnají čísla jen za posledních čtrnáct dnů, je na tom Česko nejhůře z porovnávaných 31 zemí co do počtu nakažených. A třetí nejhorší co do počtu úmrtí.

Co bude dál

Kromě dnešního večerního zasedání expertní skupiny ministra Prymuly se v pondělí v 7 ráno sejde Bezpečnostní rada státu. Poté zasedne vláda a premiér Babiš je připraven svolat i mimořádnou schůzi.

Sejít se s ním chce znovu i opozice. Dnes hodinu po Babišovi svolali tiskovou konferenci šéfové ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. I oni vyzvali lidi, aby dodržovali vládní opatření a nebojovali jejich nedodržováním proti politikům.

„K vyjadřování nespokojenosti s postupem vlády a chaotickou situací, kterou vyvolala, bude dost času a příležitostí. Teď je potřeba, abychom tam, kde vláda selhala, ji nahradili my občané a svým odpovědným přístupem napomohli tomu, že pandemii zvládneme,“ apeloval předseda ODS Petr Fiala.

Opoziční lídři rovněž přes média vyzvali vládu, aby přijala některé jejich zákony, které už od jara předkládají v Poslanecké sněmovně. Všechny opoziční strany například předložily návrh odškodňovacího zákona, který by nyní i v budoucnosti umožnil okamžitou pomoc lidem, kterým vláda svými nařízeními ze dne na den uzavře nebo znemožní podnikání.

Podle Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) je na čase, aby vláda opět zavedla pomoc typu Pětadvacítky, kterou na jaře pomohla udržet příjmy živnostníkům bez práce. „Nestrkejte hlavu do písku, ale konejte. Je na čase se bavit o tom, jestli nemá být aktivována i teď. Jsem přesvědčena, že ano,“ uvedla.

Reklama

Doporučované