Hlavní obsah

Prymula už není „člověkem ANO“. Koho stihl stejný osud?

Foto: vlada.cz

Končící náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula byl chvíli mezi tvářemi hnutí ANO. Již zmizel.

Reklama

Co mají společného Roman Prymula, Martin Stropnický nebo Helena Válková? Všichni byli vystavováni na webu hnutí ANO v sekci „Naši lidé“. Byli a již nejsou. Kdo všechno patřil do výkladní skříně hnutí?

Článek

Zhruba měsíc a půl. Tak dlouho byl na webu hnutí ANO veden odcházející náměstek ministra zdravotnictví a nastupující vládní zmocněnec Roman Prymula jako „náš člověk“. Už není. Ale podobný osud nepostihl jen jeho. Polovina osobností, která se v sekci „Naši lidé“ objevila, už v ní k nalezení není. Mezi ně patří například bývalý ministr Martin Stropnický, nebo eurokomisařka Věra Jourová. Po několika letech z webu zmizel loni Dan Ťok, který hned další měsíc po svém konci na Ministerstvu dopravy už na něm k nalezení nebyl. Před ním byla podobně stažena současná poslankyně Karla Šlechtová nebo Robert Pelikán.

Podle internetového archivu se sekce „Naši lidé“ na webu hnutí ANO měnila poměrně často. Ještě nedávno ale ani post ministra nezaručoval místo mezi vybranými.

Prakticky jediný, kdo vydržel od začátku až do současnosti, je zakladatel hnutí a současný premiér Andrej Babiš. Jeho tvář mohli návštěvníci sledovat od srpna 2013 až dosud. Jedinou výjimkou byla přestávka, kdy Babiš z webu zmizel v období mezi květnem a prosincem 2017. Proč se hnutí ANO rozhodlo svého zakladatele z webu částečně stáhnout, není jisté. Zároveň ale platí, že v té době nebyl ministrem financí. Na čtyři měsíce jej nahradil Ivan Pilný poté, co Babiše z vlády vystrnadil Bohuslav Sobotka kvůli střetu zájmů.

Přesto návštěvník stránek jako první viděl například jeho video „Můj poslední den ministra financí“. Co se v tu dobou dělo? Na začátku května 2017 média řešila odposlechy, na kterých se Babiš baví s bývalým redaktorem MF Dnes Markem Přibilem o takzvaných živých policejních spisech. Na konci května pak probíhala vládní krize, která nakonec vyústila v odchod Andreje Babiše z Ministerstva financí.

Babiše na prvním místě „Našich lidí“ nahradil tehdejší ministr obrany Martin Stropnický. Předseda hnutí se na „své místo“ vrátil až 20. prosince téhož roku. Tedy po volbách a s jmenovacím dekretem premiéra.

Prymula s Teličkou byli na výsluní krátce

Tak krátce jako Roman Prymula na webu ANO nikdo jiný nevydržel. Měřit by se mohl se zkušeným epidemiologem možná Pavel Telička. Ten byl v lidech hnutí ANO k nalezení v době od září 2013 do května 2014. V té době se o Teličkovi na webech ANO psalo jako o „sympatickém chlapíkovi a výborném řečníkovi“. Později v roce 2017, tři roky poté, co Telička zmizel z vitríny ANO, se s hnutím rozešel.

Prymula se na webu ANO objevil ve stejné době, kdy také vyšly výsledky průzkumu Kantar pro Českou televizi. V něm Roman Prymula vyšel jako nejdůvěryhodnější osobnost koronavirové krize. Na webu byl uveden jako vůbec jediný náměstek jakéhokoliv ministerstva.

Dlouho se na webu neslunil například ani druhý muž ANO Jaroslav Faltýnek. V sekci byl k nalezení v začátcích prvního volebního období, ale několik let se jím hnutí v sekci „Naši lidé“ nechlubilo. Objevil se až v loňském roce spolu se zhruba desítkou politiků včetně europoslanců, hejtmanů a všech ministrů.

Naopak matador stránek je podle archivu ministr životního prostředí Richard Brabec. „Srdcem ekolog a rozumem ekonom“, jak jej na webu popisují s pokračováním, že „rozpoutal kotlíkovou revoluci v Česku“, je jednou z tváří hnutí od února 2014 doteď. Brabec je dokonce na domovské stránce ANO déle než zakladatel Babiš.

Reklama

Související témata:

Doporučované