Hlavní obsah

Psychiatrická péče v Česku: Někteří pacienti mluví o týrání a ponižování

Pacienti některých psychiatrických zařízení si stěžují na ponižování a další přečiny ze strany pečovatelů.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Týrání, ponižování či kurtování k lůžku. Projekt Neklid varuje na základě výpovědí pacientů před nevyhovující péčí v některých psychiatrických zařízeních. Samo ministerstvo přiznává určité nedostatky současné péče. Podle něj jde ale o selhání systému, ne jednotlivců.

Článek

„Praštili se mnou o postel a přikurtovali mě za nohy i ruce, někdy i přidali prostěradlo kolem hrudi. Kurty většinou utáhli tak, že mě ruce i nohy brněly a odkrvovaly se.” Taková svědectví se objevují na stránce projektu Neklid. Za ním stojí Michal Štingl, který chce jako bývalý pacient upozornit na základní nedostatky psychiatrické péče v Česku. Zejména té lůžkové.

„Asi nejvíce to vystihuje slovo týrání,“ uvedl v rozhovoru pro Seznam.cz Michal Štingl. Hovoří o minimálním respektu, ponižování i podávání silných medikamentů. „Dostanete neúměrné množství injekcí, ale nejde o prášky, jako spíše o legální omezující prostředky. Pacienti si pak nic nepamatují, takže si s nimi mohou dělat, co chtějí,“ dodává.

Kritika zaznívá třeba směrem k pražské Psychiatrické nemocnici v Bohnicích. Její vedení Štinglovi zaslalo předžalobní výzvu kvůli vyznění příspěvků.

„Jsme rádi za zpětnou vazbu,“ říká Martin Hollý, ředitel Psychiatrické nemocnice v Bohnicích. Podle něj jde však o zavádějící a nevyvážené informace. Přesto i samo Ministerstvo zdravotnictví určitou míru pochybení či selhání systému přiznává. V posledních dvou letech provádělo šetření v českých psychiatrických zařízeních. Závěr hovoří o tom, že kvalita péče v některých zařízeních není dobrá. Chyba je ale podle ministra Adama Vojtěcha v systému, ne v konkrétních lidech.

„V každé zdravotnické činnosti se najdou excesy. Jsme rádi, že na ně upozornují sami pacienti. Ale nezapomeňme na to, že každý rok je hospitalizovano 60 000 pacientů, takže chybí i pochvala těm, kteří zajišťují péči,“ uvádí psychiatr Martin Anders z České psychiatrické společnosti.

Pomoci by měla reforma psychiatrické péče, která aktuálně v Česku probíhá. Podle Ministerstva zdravotnictví ale nelze výsledky očekávat okamžitě. „Musíme to řešit i systémově. A právě to řeší ta reforma, i když trvá – stejně jako v zahraničí – dlouho,“ říká pro Seznam Ivan Duškov, spolutvůrce reformy psychiatrické péče u nás.

Reklama

Doporučované