Hlavní obsah

Psychiatrii zneužívali proti soupeřům Sověti, reaguje Klusák na prezidenta

Prezidentova slova se mě nedotýkají, neberu ho vážně, reaguje Vít Klusák.

Reklama

Dokumentarista Vít Klusák se ohrazuje proti slovům prezidenta Miloše Zemana, který jej označil za organizátora vystoupení Andreje Babiše mladšího a o premiérově synovi mluví jako o „psychicky nemocném“.

Článek

K incidentu, který se stal během čtvrtečního zahájení volební kampaně vládnoucího hnutí ANO, kde premiéra konfrontoval jeho syn Andrej Babiš mladší, se v sobotu prostřednictvím svého mluvčího vrátil prezident Miloš Zeman.

Za organizátora označil dokumentaristu a režiséra Víta Klusáka, který Andreje Babiše mladšího doprovázel a natáčel na mobilní telefon. Proti slovům prezidenta se dokumentarista pro Seznam Zprávy ostře ohradil.

Co říkáte na sobotní vyjádření prezidenta Miloše Zemana, které zveřejnil jeho mluvčí Jiří Ovčáček na sociální síti Twitter a vás v něm odsuzuje jako organizátora akcí Andreje Babiše mladšího a o něm zároveň uvedl, že je psychicky nemocný?

Je to naprosto pomýlený soud pana prezidenta, který už delší dobu prokazuje, že ztrácí kontakt s realitou. V žádném případě nic neorganizuji. A syn premiéra má nezávislé posudky, že netrpí žádnou psychickou poruchou.

Takže vám vadí hlavně to, že prezident mluví o Andreji Babišovi mladším jako o psychicky nemocném?

Důležité je říct, že za psychicky nemocného prohlásila Andreje Babiše mladšího doktorka Dita Protopopová, která kandidovala za hnutí ANO. Její manžel byl řidičem Agrofertu a Andrejovi mladšímu různě hrozil a odvezl ho na Krym. Zajímalo by mě, jestli si pan prezident tyto souvislosti uvědomuje. Nechápu, jak může prezident z Hradu diagnostikovat někoho, na koho byla diagnóza uvržena účelově.

Psychiatrické diagnózy se zneužívaly v Sovětském svazu k odstranění protivníka a vzhledem k tomu, že nás prezident republiky táhne tím směrem, tak se mi to celé spojuje.

Prezidentova slova zveřejnil jeho mluvčí v textové podobě na sociální síti. Vnímáte to skutečně jako prezidentův názor a jeho slova?

Pořádně ani nevíme, jestli prezidenta máme. Nevím, jak často se Miloš Zeman zjevuje na veřejnosti. Už jenom tak dosluhuje a stoná.

Mrzí mě to, protože to byl zkraje 90. let bystrý intelektuál. Ale ten člověk tak zahořkl a zpronevěřil se svým dřívějším chytrým postojům, že si ho nemůžu vážit ani v nejmenším.

Zvažujete se nějak bránit proti slovům pana prezidenta?

Neměl jsem to zatím v plánu. Víte co, můžu nad tím přemýšlet, ale vzhledem k tomu, jaké nesmysly prezident republiky trousí už několik let, jak třeba uráží různé menšiny, tak já ho neberu vážně. Ani urážky z jeho úst se mě nedotýkají. Nerozčiluje mě to. Mám pocit, že každý, kdo má kousek zdravého úsudku, tak duo Babiš/Zeman nebere vážně.

Reklama

Doporučované