Hlavní obsah

Ptačí chřipka má v České republice další ohniska, vybito bylo už 20 tisíc ptáků

20 tisíc ptáků vybili kvůli ptačí chřipce. Ohnisek je v ČR jedenáct.

 

Reklama

Čtyři ohniska nákazy jsou na jižní Moravě, čtyři v jižních Čechách a po jednom v Olomouckém, Libereckém a Středočeském kraji.

Článek

Kvůli nebezpečné nákaze museli veterináři utratit téměř 20 tisíc kusů drůbeže. Deset ohnisek se objevilo u drobných chovatelů a jedno se nachází v komerčním chovu, na farmě v Řitovízi u Blatné na Strakonicku. Veterinární správa tam ve čtvrtek kvůli nákaze vybila 6 500 kachen.

Posledním potvrzeným ohniskem a zároveň prvním v Libereckém kraji je malochov drůbeže v Turnově na Semilsku. Tam bylo usmrceno 57 zvířat.

Do velkochovu v Řitovízi se virus zřejmě dostal z podestýlkové slámy, kterou nejspíše kontaminovaly divoké kachny. „Když sem dovezli balíky slámy, tak je nechali chvilku venku. Nikdo si neuvědomil, že tímto by se tam mohl tenhle virus zanést,” uvedl František Kouba, ředitel jihočeské krajské veterinární správy. Veterináři nakažené kachny utratili kysličníkem uhličitým. Firma přišla vybitím 6 500 kachen přibližně o 20 tun masa, přesnou výši škody zatím nevyčíslila. Chová ještě dalších asi 25 000 kachen. V ochranném pásmu, zasahujícím do okruhu tří kilometrů, se nachází ještě další chovy drůbeže.

V Kadeřavci, místní části Turnova, ve čtvrtek kvůli nákaze utratili více než padesát kusů drůbeže, žádné velké chovy v okolí nákazy nejsou.

Preventivní opatření

V okolí míst, kde ptáci uhynuli v chovech, vytvářejí veterináři tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové dozorové pásmo. V těchto pásmech platí omezení pro chovatele a větší preventivní opatření před přenosem nemoci. Obce v obou pásmech musejí provést soupis všech hospodářství s chovem drůbeže a zajistit kontejnery nebo nepropustné uzavíratelné nádoby pro uhynulá zvířata.

Chovatelé nesmějí chovat ptáky ve volném výběhu. V území platí také zákaz přesunů drůbeže, vajec, podestýlky a krmiva, omezení vstupu lidí do drůbežáren. Automobily směřující do areálů chovů musejí projíždět přes dezinfekční rohože. Nemoc je rozšířena v mnoha evropských státech, včetně sousedního Slovenska. Virus typu H5N8 se snadno přenáší mezi ptáky, lidé se jím ale podle dosavadních poznatků nakazit nemohou. V Česku se ptačí chřipka objevila na začátku letošního roku po deseti letech.

Kromě 11 ohnisek byly zaznamenány úhyny volně žijících ptáků na ptačí chřipku i v Praze, Zlínském, Královéhradeckém nebo Moravskoslezském kraji.

Reklama

Doporučované