Hlavní obsah

Ptačí chřipka se rozletěla po republice, nové ohnisko je i ve Středočeském kraji

Další dvě ohniska ptačí chřipky v Česku.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Ohnisek nákazy je v Česku aktuálně pět. Doposud se vyskytovala pouze na jihu Moravy. Ptačí chřipku hlásí i 16 dalších evropských zemí.

Článek

Do víkendu se ptačí chřipka (H5N8) šířila pouze na jižní Moravě, veterináři ale nyní potvrdili dvě nová ohniska nákazy - jedno v Brodě nad Dyjí na Břeclavsku v chovu slepic a perliček společnosti Vinofrukt a druhé ve středočeských Lázních Toušeň, kde byla ptačí chřipka potvrzena u husy. O nových ohniscích nákazy informovala Státní veterinární správa (SVS).

Je možné, že nákazu do chovu v Brodě nad Dyjí zavlekli vodní ptáci, kteří přezimují u blízké Novomlýnské nádrže. Právě vodní stěhovaví ptáci často ptačí chřipku šíří po celém světě, například z Asie. Současná forma viru je podle Petra Majera ze SVS, kterého citovala ČTK, pro ptáky vysoce patogenní, přenos na člověka nicméně doposud zaznamenán nebyl.

Vybíjení ptactva v nově nakažených chovech proběhne v neděli. V Ivančicích a v Moravském Krumlově, kde se nákaza kmenem H5N8 u ptáků potvrdila již dříve tento týden, likvidace drůbeže proběhla v pátek.

Ptačí chřipka se na našem území objevila zhruba po deseti letech. Kromě Česka hlásí její výskyt dalších šestnáct evropských zemí - ve většině západní Evropy a také například v Rumunsku nebo Chorvatsku. Za utracenou drůbež mohou chovatelé požadovat od státu odškodné. Musejí tak ale udělat do šesti týdnů od likvidace opeřenců. Ministerstvo zemědělství má na kompenzace kvůli nákazové situaci letos připraveno 31,3 milionu korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované