Hlavní obsah

Půl milionu lidí musí zpozornět. K Babišovi a Schillerové zamíří návrh na úpravu životního pojištění

Poslanec Patrik Nacher, vysvětluje ve studiu Seznamu svůj návrh na zrušení daňové úlevy u životního pojištění.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Poslanec za hnutí ANO Patrik Nacher chce navrhnout zrušení daňových úlev u životního pojištění. Podle něj by tak kontroverzní produkt neměl požívat státní podpory. Stát by si díky tomu na daních polepšil o skoro půl miliardy. Ministerstvo financí zatím vliv rušení různých daňových úlev posuzuje.

Článek

Díky životnímu pojištění si v roce 2017 snížilo daň z příjmu 458 tisíc lidí. Státní kasa tím přišla o 593 milionů korun.

Možnost snížit si základ daně o pojistné zaplacené na životní pojištění však může skončit. Předseda poslaneckého Podvýboru pro ochranu spotřebitele Patrik Nacher chce navrhnout zrušení či revizi zmíněného daňového odpočtu.

Bude o tom mluvit na poslaneckém klubu, navrhne to premiérovi Andreji Babišovi a ministryni financí Aleně Schillerové. „Patří to do gesce podvýboru ochrany spotřebitele, který vedu. Bavíme se o určité vizi, nejsem zatím ve fázi konkrétního návrhu změny," říká Nacher.

Soudní spory o miliardy

Nacher produkt investičního životního pojištění dlouhodobě kritizuje. Poslední roky se nad tímto finančním „kočkopsem”, kterým se mohou lidé zajistit a zároveň si „spořit”, stahují mračna. Stovky stále platných i už ukončených smluv životního pojištění jsou totiž předmětem soudních žalob, zkoumá je i finanční arbitr. Jde sice o individuální spory, ale s potenciálním dopadem na stovky tisíc, možná miliony klientů. Ve hře je pojistné řádově v miliardách korun, o které by musely pojišťovny bojovat.

Stát je podle Nachera ve schizofrenní situaci: na jedné straně se vedou spory o platnost smluv investičního životního pojištění, na straně druhé ale erár tento produkt daňovými úlevami podporuje.

„Sloužilo to i jako prodejní argument pro prodejce a zprostředkovatele pojištění. Ten může klientovy obavy uklidňovat slovy: Nemůže to být přece nic špatného, když to podporuje stát,“ míní poslanec.

Nejvyšší provize v oboru

Právě tento produkt je pro poradce finančně velice zajímavý, nese jednu z nejvyšších provizí. Finanční zprostředkovatelé jsou tak motivováni, aby ho prodávali. Na trhu se kvůli tomu objevil nešvar nazývaný „přetáčení“ smluv. Poradce stávající pojištění klientovi navrhl zrušit a pak s ním uzavřel nové. Pro klienta je to zpravidla nevýhodné, protože přijde o velkou část peněz, které do pojištění vložil. Poradce ovšem dostane opět odměnu. Stát se pokusil problém řešit alespoň rozložením provize v čase. Když se smlouva zruší moc brzo, poradce musí provizi vrátit.

Zatím není jisté, zda Nacher pro svůj návrh najde podporu. Ministerstvo financí určitou úpravu nevylučuje, ale chce nejprve posoudit, co všechno by zrušení daňové úlevy ve výši až 3600 Kč ročně na jednoho poplatníka znamenalo.

„Celkový počet úlev, slev a výjimek v našem daňovém systému je téměř 600, což srozumitelnosti daňového systému rozhodně neprospívá. Ministerstvo financí se proto společně s Ministerstvem průmyslu a obchodu v živnostenském balíčku zavázalo, že bude usilovat o jejich redukci a slučování,” uvedl mluvčí Ministerstva financí Tomáš Weiss. „Intenzivně proto pracujeme na detailním zmapování daňových výjimek a vyhodnocení jejich mikro i makroekonomických dopadů, včetně vlivu na výši obecné daňové zátěže. Každá daňová revize včetně případného zrušení daňových úlev u rezervotvorného životního pojištění totiž musí podléhat důkladnému posouzení a analýze, aby se předešlo nežádoucím dopadům či nelogičnostem,” dodal.

Opozice: vláda jen zvyšuje daňové zatížení

Ekonomický expert ODS Jan Skopeček návrh komentoval slovy, že by to byla jen další cesta, jak ANO zvýší daňové zatížení. „Kdyby to pan poslanec myslel vážně, tak to vykompenzuje jinde, třeba zvýšením základní slevy, aby lidem nevzrostly daně,” uvedl. Bojí se, aby se s vaničkou nevylilo i dítě. „V posledních letech se velmi zpřísnila regulace finančních zprostředkovatelů – chtěl bych nejdřív vidět, jak se trh zkultivoval, jestli regulace měla smysl, než půjdeme do konkrétního opatření,” reagoval na argument, že produkt byl často poradci zneužíván.

Daňové úlevy na rezervotvorné životní pojištění by se měly zachovat také podle Karla Veselého, experta na pojišťovnictví z firmy Deloitte. Minimálně do doby, než stát postaví funkční alternativu. „Produkty investičního životního pojištění jsou reputačně poškozeny aférami v posledních 15 letech, ale v posledních 3 letech se výrazně posunuly správným směrem. Dnes je nejčastěji oddělena riziková a investiční složka transparentně, na investiční složce výrazně klesly poplatky, takže se nákladovostí někdy blíží už podílovým fondům, zlepšuje se konečně i způsob prodeje, byť jen postupně,” podotkl Veselý.

Pojišťovny se logicky případnému znevýhodnění produktu brání. „Stát naopak šetří ve chvíli, kdy si klienti pojišťoven zřizují produkt investičního životního pojištění, protože se tím mimo jiné zabezpečují na stáří a snižuje se tak tlak na penzijní systém,” reagovala mluvčí České asociace pojišťoven Veronika Exnerová.

Podle šéfa finančněporadenské společnosti Partners Petra Borkovce je směr podpory dlouhodobého spoření na penzi je správný. „Tento produkt je ale velmi omezující, drahý a netransparentní. Vždy jsme doporučovali, že by měl mít klient volbu a daňová úleva by měla být možná i u pravidelných investic či nějakých bankovních produktů, pokud splní kritéria 60/60 (pro možnost snížit si daně musí být výplata pojistného sjednána nejdříve v roce dosažení 60 let a po 60 měsících od uzavření smlouvy a není umožněn průběžný výběr peněz ze smlouvy – pozn. red.),” tvrdí.

Podle Borkovce tvoří toto pojištění 25 až 30 procent stávajícího pojišťovacího byznysu.

Reklama

Související témata:

Doporučované