Hlavní obsah

Půl na půl z hradních plesů. Prezident Zeman dostal milion korun od první dámy

Prezident dostal milion korun z nadace své ženy Ivany.

 

Reklama

Nadační fond první dámy Ivany Zemanové si klade za cíl pomáhat dětem, seniorům a lidem v nouzi. Na to vybírá peníze. Letos v červenci však poslal sumu 1 023 700 korun na účet prezidentova nadačního fondu, který byl založen za účelem splácení státního dluhu.

Článek

Přibližně stejnou sumu posílá nadace Ivany Zemanové do manželova fondu už třetím rokem. Obě nadace spojuje sídlo v areálu Pražského hradu a také osoba Vratislava Mynáře. Prezidentův kancléř je u Zemana členem správní rady, u Zemanové pak revizorem nadace.

Asistentka manželky prezidenta republiky a členka správní rady Nadačního fondu Ivany Zemanové Vladimíra Víšková říká, že přeposílané miliony představují poloviny výtěžků z reprezentačních plesů prezidenta republiky, o které se prý prezidentský pár dělí vždy rovným dílem. Pořadatelem plesu je podle ní nadace Zemanové, jež se pak rozdělí o peníze.

Nadace prezidentského páru si nově konkurují i na straně výdajů. Zemanův fond už na konci roku 2015 věnoval 2,5 milionu korun dětským domovům Klokánky, jimž kvůli problémům s hospodařením hrozilo zavření. Pak nadace rozšířila svůj účel - kromě splácení státního dluhu ještě přidala „podporu činnosti nestátních zařízení poskytujícím dětem přechodnou rodinnou péči“.

Reklama

Doporučované