Hlavní obsah

Půlmiliarda za Ligu mistrů? Kdepak, třetina pokladu Slavie zmizí, proto jde Král do Moskvy

Foto: Profimedia.cz

Alex Král (vpravo) slaví se spoluhráči postup Slavie do Ligy mistrů.

Reklama

Postup do Ligy mistrů znamená pro Slavii vysoké příjmy, ale i výdaje. Vedle toho, že nejméně 70 milionů korun zamíří do kabiny pro hráče a realizační tým, aktivoval postup do Ligy mistrů příslušné klauzule v řadě přestupových smluv, jež v posledních letech Slavia uzavírala. Sotva tedy červenobílý klub postoupil, musí významnou část svého pokladu od UEFA přeposlat na konta některých klubů, od nichž nakupoval.

Článek

Fanoušky Slavie čeká po úspěšném postupu přes rumunskou Kluž nádherné dobrodružství. Čtvrteční los rozhodl o tom, že do Edenu na podzim přijedou týmy Barcelony, Dortmundu a Interu Milán.

Za účast ve skupině Ligy mistrů inkasuje Slavia dle reglementu 15,25 milionu eur. Za takzvaný koeficientový bonus, odrážející úspěšnost účastníků soutěže v předchozích sezonách evropských pohárů, pak 1,108 milionu eur. To dává dohromady jistotu příjmu 16,358 milionu eur, podle dnešního kurzu 423 milionů korun.

Tato částka nebude konečná. Přibude k ní podíl na prodeji televizních práv, který se odhaduje kolem 60 milionů korun. A přibýt můžou i prémie za uhrané body. Za každou remízu vyplácí UEFA 900 000 eur (23,3 milionu korun), za každou výhru trojnásobek. Daší bonusy jsou vypsané za postupy ze skupiny a případné další úspěchy.

„Slavia do Ligy mistrů patří a určitě v ní nějaké body uhraje,“ vysekl ve středu večer poklonu pražskému soupeři Dan Petrescu, trenér vyřazené Kluže. To ale ještě nevěděl o velmi těžkém losu, který osud Slavii „nadělil“.

Fanoušci jásají, mají za to, že klub je teď díky účasti v Lize mistrů dokonale zabezpečen. A zaskočila je proto informace, že v závěru přestupního období nyní ještě jejich mladý oblíbenec Alex Král narychlo zamíří do Spartaku Moskva. Nechápou, proč nyní, v čase hojnosti, Slavia talentovaného hráče prodává.

Vedle toho, že jde o opravdu velmi výhodnou nabídku, která se nemusí opakovat, uvádí se až 12 milionů eur (310 milionů korun), je potřeba vzít do úvahy, že postup do Ligy mistrů znamená pro Slavii kromě velkých příjmů automaticky i velké výdaje.

Za prvé svůj podíl dostane „kabina“, tedy hráči a realizační tým. V uplynulých sezonách vyplácela Slavia do kabiny z bonusů od UEFA až 25 procent vydělané částky. Ty byly nižší než nyní za účast ve skupinové fázi Ligy mistrů. Navzdory postupu až do čtvrtfinále Evropské ligy vydělala Slavia v minulém ročníku „jen“ 216 milionů, tedy méně než polovinu letošního příjmu.

Proto došlo podle informací Seznamu k úpravě. A do kabiny má jít tentokrát 15 procent z celkové sumy, kterou Slavia od UEFA dostane. Po započtení příjmu za podíl televizních práv by tedy nyní na kabinu připadalo zhruba 70 milionů korun.

Je tu ale i jedno velké „za druhé“. Slavia nyní musí uhradit četné vysoké bonusy, které v různých smlouvách za start v Lize mistrů vyplatit přislíbila.

Jen za poslední dvě sezony nakoupila Slavia 14 hráčů, a to za úhrnnou sumu přinejmenším atakující 500 milionů korun. Nakupovala od Jablonce, Liberce či Příbrami, ale i od zahraničních klubů.

Podmínky každého přestupu zakotvuje příslušná smlouva mezi Slavií a klubem, od kterého hráče nakupuje. Do některých z těchto smluv byla zakomponována klauzule, že v případě postupu do Ligy mistrů doplatí Slavia prodávajícímu klubu další bonus. Obvykle ve výši 5–10 milionů korun.

Smlouvy také obvykle obsahují zmínky o mlčenlivosti, jejich konkrétní podmínky tedy žádná ze stran nechce a nemůže potvrdit.

Slavia tuto problematiku, ke které jí Seznam zaslal otázky, označila za interní věc, potvrdila však, že bonusy skutečně vyplácet bude.

Seznam hovořil s celou řadů insiderů ze zákulisí, kteří potvrdili, že velkým fanouškem bonusů tohoto typu je zejména Ludvík Karl, který prostřednictvím Preciosy vlastnicky ovládá Slovan Liberec. Odtud zamířili poslední dobou do Slavie Ševčík, Coufal, Kolář či Kúdela, nedávno Slavia koupila i Liberijce Oscara, kterého ponechala Liberci na hostování, ale nyní si ho možná ještě stáhne do kádru, odejde-li opravdu Král do Spartaku Moskva. Ten včera mimochodem nezvládl odvetu s Bragou a ani Evropskou ligu si na podzim nezahraje.

Záleží na každém konkrétním smluvním ujednání, zda je v něm bonus za Ligu mistrů zakotven a pokud ano, jakou výši plnění pro klub znamená, po kolik sezon působení hráče ve Slavii tato klauzule platí. Stejně jako další pravidla a podrobnosti.

Takže to jsou bonusy pro kluby. Ale to ještě zdaleka není všechno. Štědrost Slavie, konkrétně jejího prezidenta Jaroslava Tvrdíka, se nezastavila ani při četných smluvních ujednáních mezi Slavií a některými hráči. Při jejich příchodech do klubu nebo při prodlužování jejich smluv se v řadě případů objevila v kontraktu podobná klauzule počítající s bonusem za start v Lize mistrů.

Ne všichni hráči takovou klauzuli mají, ale podle zdrojů Seznamu není málo těch, kteří se těší na smluvní bonus 1 až 3 miliony korun.

A to nad rámec výše zmiňovaných 70 milionů korun pro kabinu.

Aby toho nebylo málo, v řadě případů počítají smlouvy s tím, že vedle hráčů a klubů, od nichž Slavia nakupovala, dostanou bonusy za start v Lize mistrů i agenti a agentury, které přestupy zprostředkovávaly a hráče zastupují.

Kvalifikovaný odhad, vycházející z informací od insiderů z českého fotbalového zákulisí, vyčísluje sumu všech těchto bonusů pro kluby, hráče či agenty na úrovni nejméně 100 milionů korun.

Pokud tedy od očekávaného příjmu od UEFA 480 milionů korun odečteme těchto 100 milionů a také 70 milionů „na kabinu“, dostaneme se k zůstatku kolem 310 milionů korun.

Nejméně třetina peněz vydělaných v danou chvíli postupem do Ligy mistrů tak vlastně se závěrečným hvizdem rozhodčího Rocchiho na konci utkání s Kluží z kasy Slavie virtuálně ihned odplynula.

Je to jeden z důvodů toho, proč byla Slavia přístupnější i rozhovorům se Spartakem Moskva. který dlouhodobě projevoval zájem o Alexe Krále. Jednání dlouho oscilovala mezi částkami 8–10 milionů eur. O tom, že tento přestup měli i představitelé Slavie v hlavě už delší dobu, svědčí skutečnost, že před několika týdny uzavřeli s Libercem přestup Oscara Dorleye, kterého zatím nechávali pod Ještědem na hostování.

Bezprostředně po postupu přes Kluž připustil trenér Jindřich Trpišovský na pozápasové tiskové konferenci, že ve vzduchu opravdu visí vysoké nabídky na hráče Slavie. Mínil tím zjevně Krále a podle informací Seznamu i Tomáše Součka, který však patrně odejde až v zimě.

Za poslední tři uzavřená účetní období skončila Slavia dle svých dosud zveřejněných výročních zpráv v úhrnné finanční ztrátě 702 milionů korun. Náklady na provoz klubu s přibývajícími přestupy a narůstajícími platy stále rostou.

A Jaroslav Tvrdík, prezident Slavie, přitom opakovaně vedle sportovních cílů zmiňuje i snahu klubu o ekonomickou soběstačnost. Jinými slovy, aby rozpočet klubu stále nemuseli dotovat čínští majitelé, společnosti Citic a Sinobo.

Tomuto cíli i zbylý příjem z Ligy mistrů jistě napomůže. K němu je třeba přičíst možné další miliony od UEFA za body případně uhrané ve skupině. Dále postupové bonusy od sponzorů klubu, tady však podle všeho nejde o nijak závratnou sumu. A v neposlední řadě příjmy ze vstupného na domácí zápasy s Barcelonou, Dortmundem a Interem Milán.

Záleží samozřejmě na nastavení ceny vstupenek. Zkusme si pro orientaci namodelovat zjednodušenou variantu, že by šlo v průměru o 2000 korun na zápas – a pokud bychom počítali, že do prodeje reálně půjde 14 000 vstupenek (vedle „VIPek“ si část kapacity zabere UEFA), činil by pak takový hypotetický příjem 84 milionů korun.

Další významný příjem v relacích odpovídajících přinejmenším odchodu Alexe Krále by měl v zimě přinést chystaný přestup Tomáše Součka.

Reklama

Doporučované