Hlavní obsah

Putin: Když se to vymkne kontrole, do Běloruska pošleme naši policii

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin.

Reklama

Ruský prezident Vladimir Putin nechal vytvořit policejní zálohy, o což jej požádal běloruský protějšek Alexandr Lukašenko. Tyto síly by byly nasazeny v sousední zemi, pokud by se tam situace vymkla kontrole.

Článek

Zatím takový okamžik nenastal, řekl dnes Putin v rozhovoru pro televizní stanici Rossija 1. Koordinační rada běloruské opozice se ohradila proti vytvoření ozbrojeného uskupení určeného k zásahu v Bělorusku a odmítla tento krok jako nepřípustný.

„V rozhovoru s Alexandrem Grigorijevičem (Lukašenkem) jsme dospěli k závěru, že nyní taková potřeba neexistuje, a já doufám, že ani existovat nebude. Proto tuto zálohu nevyužíváme,“ poznamenal Putin podle agentury TASS o ruských policejních zálohách. Dodal, že vychází z toho, že všechny problémy, které v Bělorusku vyvstaly, se budou řešit klidným způsobem, podle ústavy a zákonů.

Putin připustil, že v Bělorusku problémy existují. „To je očividné, jinak by lidé nevycházeli do ulic,“ řekl.

Putin pochválil běloruskou policii, že si při nynějších událostech v zemi vede dostatečně zdrženlivě. Fotografie i videozáznamy, které se objevily na sociálních sítích a různých webech, ale dokumentují brutální postupy speciálních policejních sil OMON vůči demonstrantům ve zjevné snaze účastníky protestů proti Lukašenkovi zastrašit.

V Bělorusku propukly protesty, když bylo oznámeno, že v prezidentských volbách konaných 9. srpna opět drtivě zvítězil Lukašenko. Mnoho lidí je přesvědčeno, že výsledek byl zfalšován a že ve skutečnosti zvítězila opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská. Do ulic více měst, včetně metropole Minsku, proto vyšly desetitisíce demonstrantů. Speciální policejní síly OMON proti nim v prvních dnech zasahovaly brutálním způsobem. K protestům se postupně přidaly stávky v řadě závodů.

Koordinační rada, vytvořená běloruskou opozicí ke zprostředkování hladkého předání moci, se dnes ohradila proti vytvoření intervenčního sboru, určeného podle Putina k zásahu v Bělorusku, pokud se situace vymkne kontrole. „Koordinační rada považuje za nepřípustné vytvoření na území Ruské federace či jiného státu ozbrojených uskupení, určených k nasazení v Bělorusku. Odporuje to mezinárodnímu právu a postoji běloruské společnosti,“ uvedla rada v prohlášení, ze kterého citovala média. Podle názoru rady lze pasáže obranných smluv o poskytnutí pomoci spojeneckému státu použít jedině v případě ozbrojeného napadení, ale demonstrace v Bělorusku mají „výlučně pokojný charakter“.

Putin se v části svého dnešního rozhovoru věnované událostem v Bělorusku vrátil i k zadržení skupiny 33 Rusů, které běloruští vyšetřovatelé podezírali, že měli v zemi před volbami rozpoutat nepokoje. Podle ruského prezidenta se ale tito lidé stali oběťmi operace ukrajinských a amerických tajných služeb. Ty je údajně vylákaly do Běloruska, přes které měli cestovat do různých částí světa ke splnění legálních úkolů, pro něž byli najati.

Reklama

Doporučované