Hlavní obsah

Putin neohlášeně navštívil Kemerovo, aby uctil památku obětí požáru

Ruský prezident Vladimir Putin položil květiny k improvizovanému památníku u obchodního centra v Kemerovu.Video: Tereza Nováková, AP, Reuters

 

Reklama

Ruský prezident Vladimir Putin uctil památku 64 obětí požáru obchodního centra v Kemerovu. V oblasti v úterý začal třídenní státní smutek nařízený gubernátorem Amanem Tulejevem.

Článek

Putinova cesta do Kemerova nebyla předem veřejně ohlášená. Prezident u zdi obchodního centra, kde lidé vytvořili improvizovaný památník, položil kytici. Obyvatelé na místě vedle květin kladou i hračky, neboť mezi oběťmi byla řada dětí. Agentura Interfax s odvoláním na své zdroje uvedla, že zahynulo zřejmě 40 dětí.

Prezident dnes neštěstí označil za kriminální zanedbání a lajdáctví. Vyšetřovatele pak prý pověřil, aby prošetřili i úředníky, kteří fungování nákupního centra schválili.

U kemerovské radnice se ráno místního času sešly stovky lidí, kteří požadují, aby úřady zveřejnily veškeré údaje o nedělní tragédii. Někteří z nich požadují úplné informace o obětech neštěstí. Jiní tvrdí, že na místě v neděli zasahoval nedostatečný počet záchranářů, napsala agentura Interfax.

Úřady dosud oficiálně neuvedly, kolik dětí zemřelo. Asi deset lidí je stále pohřešováno a v nemocnicích zůstává 15 lidí včetně jedenáctiletého chlapce, jehož stav je označován za vážný.

Příčiny požáru v obchodním a zábavním centru Zimňaja višňa zatím nejsou jasné. Z dosavadních informací vyplývá, že byly vážně porušeny bezpečnostní předpisy. Evakuační východy byly uzamčeny, požární signalizaci vypnul pracovník soukromé ostrahy v okamžiku, kdy se sirény rozezněly, a v nákupním středisku byl použit vysoce hořlavý materiál.

Reklama

Související témata:

Doporučované