Hlavní obsah

Putin odhalil moskevskou Zeď nářků. V projevu odsoudil stalinské represe, disidenti protestují

Putin odhalil Zeď nářků. V projevu odsoudil stalinské represe.Video: Reuters

 

Reklama

V centru Moskvy odhalili památník obětem stalinismu, nazvaný Zeď nářků. Ceremoniálu se zúčastnil i ruský prezident Vladimir Putin. Při projevu odsoudil stalinské represe a označil je za tragédii ruského národa. Jde o nejsilnější odsouzení, které z jeho úst kdy zaznělo. Bývalí disidenti přesto protestují.

Článek

Bronzová stěna s reliéfy obrysů lidských postav, která je vysoká zhruba jako dvoupatrový dům, má symbolizovat mrtvé i přeživší oběti komunistického režimu. Chodníky okolo památníku jsou vydlážděny kameny, které sem byly dovezeny z bývalých vězeňských táborů, takzvaných gulagů.

Putin označil éru stalinských represí za tragédii ruského národa. „Miliony lidí byly na základě absurdních obvinění označeny za nepřátele národa, popraveny, zmrzačeny nebo si prošly utrpením ve vězeních nebo pracovních táborech,“ řekl ruský prezident. S následky represí se podle prezidenta Rusko snaží vypořádat dodnes. Zdůraznil přitom, že tyto zločiny není možné ničím ospravedlnit.

Postava sovětského diktátora Josifa Stalina, který stál v čele SSSR po tři desetiletí až do své smrti v roce 1953, patří k jedné z nejkontroverznějších v ruské historii, podle průzkumů jeho obliba jakožto silného vůdce u Rusů v posledních letech vzrostla. Stalinské represe v květnové studii nestátní sociologické agentury Levada označila za odůvodněné až čtvrtina dotázaných.

Podle serveru rozhlasové stanice Rádio Svoboda odhalení nového památníku odsoudila skupina bývalých sovětských disidentů a bývalých politických vězňů, mezi nimi například i exilový spisovatel Vladimir Bukovskij nebo bývalá disidentka Arina Ginzburgová.

„Není možné účastnit se smutečních akcí pořádaných vládou, která slovy lituje oběti sovětského režimu, ale reálně pokračuje v potlačování občanských svobod v zemi. Není možné rozdělovat oběti politických represí na ty, kterým už je možné stavět památníky, a ty, které je zatím možné ignorovat,” uvedli disidenti ve svém prohlášení.

Reklama

Doporučované