Hlavní obsah

Putina nepozvali na oslavy Dne D. Prezident s tím prý nemá problém, má své práce dost

Oslav se zúčastnilo mnoho světových lídrů.Video: Karolína Štuková, AP, Reuters

 

Reklama

Ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že „nemá problém” s tím, že nebyl pozván k oslavám 75. výročí Dne D v severní Francii.

Článek

Putin, který byl na stejnou akci pozván naposledy před pěti lety, kdy se slavilo 70. výročí, uvedl, že má v Rusku „dost své práce“.

S postojem, jaký Rusko má k oslavám výročí, souvisí i nedávné prohlášení ruské vlády, že Den D nebyl ve druhé světové válce klíčovým momentem. Rusko často obviňuje Západ, že řádně neuznal roli Sovětského svazu ve druhé světové válce.

Oslav výročí se ve čtvrtek zúčastnilo mnoho světových lídrů. Válečným veteránům vzdal hold například francouzský prezident Macron, královna Alžběta II. nebo americký prezident Donald Trump.

Sovětský svaz ztratil více než 25 milionů životů v tzv. Velké vlastenecké válce – to je více než kterýkoli jiný národ, napsala BBC. Rusko každoročně pořádá velkou vojenskou přehlídku k výročí konce druhé světové války a vzpomíná na roli sovětských vojsk.

Do bojů na pěti normandských plážích se během Dne D zapojilo celkem 156 tisíc spojeneckých vojáků. Podle odhadů tam zahynulo nejméně 10 000 vojáků protihitlerovské koalice.

Reklama

Související témata:

Doporučované