Hlavní obsah

Pytláci napadli loď ochránců přírody, házeli po nich předměty a do vody lili benzin

Rybáři po ochráncích přírody házeli předměty. Kolem lodi rozlili benzin.Video: Šimon Felenda, AP

 

Reklama

Environmentalisté zveřejnili video, kde jejich loď napadli rybáři. Házeli po nich závaží a kolem lodi rozlili benzin. Ochránci přírody po nich na oplátku stříkali hadicí. Příčinou souboje byla téměř vyhynulá sviňucha kalifornská.

Článek

Pytláci napadli loď ochránců přírody. Incident se odehrál v Mexickém zálivu poblíž břehů Kalifornie. Skupina ochránců přírody Sea Shepherd následně zveřejnila videozáznam útoku. Na tom je vidět, jak rybáři na environmentalisty házejí závaží, čímž chtějí poškodit vrtuli a kolem plavidla rozlili benzin. Rovněž jim zatarasili cestu. Jeden ze záběrů také ukazuje, jak rybáři berou z lodi nějaký předmět. Informace zveřejnila agentura AP.

Agresivních plavidel byly zhruba dva tucty. Rybáři si zde dlouhodobě stěžují na snahu ochránců přírody bránit sviňuchu kalifornskou. To je nejmenší kytovec na světě. Toto zvíře je na pokraji vyhynutí.

Podle Mezinárodního svazu ochrany přírody jich v roce 2017 zbývalo okolo třiceti. O pouhý rok později klesl podle AP počet sviňuch k patnácti.

Foto: NOAA

Sviňucha kalifornská.

Španělé kytovci přezdívají vaquita marina – mořská kravička. Měří zpravidla okolo 135 centimetrů a váží do 55 kilogramů. V ústech má zhruba 35 zubů. Nejčastěji je zbarvená do šeda.

Organizaci Sea Shepherd pomáhá s ochranou ryby i mexická vláda. Společnými silami se snaží detekovat ilegální sítě. Reálně je ale snaha zabránit rybářům v lovu sviňuchy téměř nemožná.

Reklama

Doporučované