Hlavní obsah

Rada ČT chce zadat posudek, zda je Dvořák ve střetu zájmů

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Třenice mezi Radou ČT a jejím generálním ředitelem neustává. O dalším dějství rozhodne posudek.

Článek

Rada České televize chce zadat právní posudek, zda byl generální ředitel Petr Dvořák ve střetu zájmů a jak má rada postupovat v těchto konfliktech. Radní budou zpracovatele posudku vybírat ze tří subjektů, které jim do týdne navrhne vedení rady. Radní o tom rozhodli na dnešním zasedání.

Radní by měli autora posudku vybírat e-mailovým hlasováním do příštího pátku. Vybranému subjektu zadá zakázku vedení České televize.

Posudek má vyhodnotit, zda Dvořák při souběhu výkonu funkcí v ČT a spoluvlastnictvím a členstvím v orgánech Gopasu porušil zákon o ČT nebo jiné zákony a kodex a statut ČT. Dále má osvětlit, zda jsou zákazem jiných příjmů z ČT dotčeny i příjmy skrze zprostředkující společnosti, které získávají zakázky od ČT a které pak spolumajiteli vyplácejí podíl na zisku, a také jestli se naplňování povinnosti veřejného funkcionáře podle zákona o střetu zájmů včetně naplňování informační povinnosti týká generálních ředitelů ČT. Posudek by měl určit, jestli je rada ČT povinna se řídit výlučně zákonem o ČT či i dalšími právními normami, například zákonem o střetu zájmů.

Případný střet zájmů má plynout z Dvořákova spoluvlastnictví počítačové školy Gopas a rada se zabývala i jeho angažmá ve správní radě výstavní síně Leica Gallery. Obchodní vztahy Gopasu a ČT prověřovala dozorčí komise rady, která zároveň měla zjistit, zda se ČT ve zpravodajství nevěnovala Leica Gallery častěji než jiným galeriím. V obou případech nezjistila žádné nedostatky. Střet zájmů neprověřovala.

Prošetření obchodních vztahů s Gopasem uložila komisi Rada ČT poté, co radní Hana Lipovská označila Dvořákovo vlastnictví čtvrtiny v Gopasu za střet zájmů. Už dříve o možném střetu zájmů rada jednala v souvislosti s Dvořákovým angažmá v neziskové organizaci Leica Gallery. Šlo by o porušení zákona o ČT a kodexu televize, což může být důvod k odvolání generálního ředitele.

Gopas podle zjištění komise vyfakturoval ČT za posledních deset let 1,232 milionu korun, tedy zhruba 123 000 korun ročně. Roční částky kolísaly v rozpětí od 15 000 do 320 000 Kč. Po roce 2016 nepřekročily 50 000 Kč bez DPH.

Dvořák již dříve tvrzení, že je ve střetu zájmů, popřel. Žádné smlouvy Gopasu s ČT sám nepodepisoval a ani o nich nevěděl. Na tom, že vlastní od 90. let podíl v Gopasu, podle svých slov nevidí nic nezákonného ani nemorálního. Ředitel ČT se podle něj ze zákona nesmí pouze podílet na podnikání v médiích, ale vlastnictví podílů ve firmách z jiné oblasti zákon neomezuje.

Dvořák dnes radě oznámil, že podal na Lipovskou trestní oznámení. Chce tak bránit dobré jméno ČT a svou pověst. Lipovská jej podle něj mimo jiné obvinila z toho, že ji ohrožuje na životě. Lipovská to odmítla. Trestní oznámení je podle ní způsob, jak moci nahlížet do cizího trestního spisu.

Reklama

Doporučované