Hlavní obsah

V Radě ČT mohou posílit kritici Dvořáka, poslanci dovybrali kandidáta

Foto: ČTK

Advokát Mann u soudu, kde zastupoval svého klienta, který byl podmínečně odsouzen za nenávistný komentář na Facebooku k fotce prvňáčků teplické školy.

Reklama

Na uvolněné místo posledního kandidáta do volby členů Rady ČT poslanci těsně zvolili advokáta Michaela Manna, který čelí kárné žalobě kvůli obhajobě rasistických výroků svého klienta o prvňáčcích z Teplic.

Článek

Generální ředitel České televize Petr Dvořák může počítat s tím, že se v Radě ČT rozšíří počet jeho kritiků. Mezi dvanácti kandidáty, z nichž budou poslanci do konce května vybírat čtyři nové členy tohoto dozorčího orgánu ČT, totiž převažují uchazeči, kteří mají vůči současnému vedení televize výhrady.

Volební výbor Sněmovny v úterý dodatečně vybral posledního, dvanáctého kandidáta. Těsnou většinou osmi z patnácti hlasů členů výboru byl zvolen brněnský advokát Michael Mann.

Výbor zároveň potvrdil, že navrhne poslaneckému plénu tajné hlasování o kandidátech. To zřejmě projde, protože kromě zástupců hnutí ANO nebo SPD podporuje neveřejný způsob výběru i opoziční ODS.

Zastánci ředitele ČT Dvořáka soudí, že právě tajná volba nahrává ke zvolení jeho kritiků.

Rada ČT má celkem patnáct členů, jejich funkční období je šestileté.

Papírově nejsilnějším kandidátem na jedno ze čtyř míst, které se uvolní koncem května, je bývalý šéf zpravodajství České televize Karel Novák, který dostal v březnu ve volebním výboru nejvíce hlasů. V minulosti se však už stalo, že favorit nakonec v tajné volbě neprošel.

K jasným Dvořákovým oponentům patří dva dosavadní členové Rady ČT, kteří své posty obhajují – bývalý mediální poradce hnutí ANO Daniel Váňa a režisér Jiří Kratochvíl.

Kritické názory na adresu vedení ČT a některých redaktorů měl v minulosti další kandidát, novinář a hudebník Pavel Černocký. Hlasy SPD zřejmě získá bývalý policejní instruktor Pavel Černý, který se zasazuje o právo na nošení zbraně.

S podporou komunistů by mohl počítat brněnský právník Jaroslav Kravka, kterého KSČM před čtyřmi lety nominovala do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, nebo předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes.

Advokát Mann se mezi kandidáty dostal díky nedávnému odstoupení jiného uchazeče z finálové dvanáctky. V minulosti vyvolal pozornost výroky ke kauze svého klienta, který byl podmínečně odsouzen za nenávistný komentář na Facebooku k fotce prvňáčků teplické školy, mezi nimiž převažovaly romské a arabské děti.

Mann v rozhovoru pro server iRozhlas.cz uvedl, že se komentáři sám zasmál a že jde o klasický černý humor. Předseda kontrolní rady České advokátní komory na něj podal kárnou žalobu za to, že těmito výroky „snížil důstojnost advokátního stavu“.

Jak Seznam Zprávám potvrdila mluvčí advokátní komory Iva Chaloupková, kárné řízení s Mannem stále pokračuje. Podle předpisů hrozí advokátovi domluva, pokuta, ale i vyloučení z advokacie. Může být také zproštěn žaloby.

Jako advokát Mann úzce spolupracuje se společností LZ Legal, která se zaměřuje na vymáhání pohledávek. Do Rady ČT kandidoval za brněnský ragbyový spolek, angažuje se také v organizování šachových turnajů. Ve zveřejněném právním rozboru Mann podpořil oprávněnost odvolání Dozorčí komise Rady ČT, kterou na konci loňského roku prosadilo nové vedení Rady v čele s dlouholetým novinářem a šachovým aktivistou Pavlem Matochou.

Reklama

Doporučované