Hlavní obsah

Raketa Falcon 9 se po explozi vrátila k cestám do vesmíru. Na oběžnou dráhu dodá 10 satelitů

Z letecké základy Vandenberg odstartovala nová raketa společnosti SpaceX - Falcon 9.

 

Reklama

Raketa explodovala loni v září při testu motorů. Po čtyřech měsících vyšetřování úspěšně odstartovala.

Článek

Čtyři a půl měsíce poté, co při testu motorů skončila v plamenech, odstartovala z letecké základny Vandenberg v Kalifornii nová raketa společnosti SpaceX - Falcon 9.

Na oběžnou dráhu dodá deset satelitů, které jsou prvním krokem globální konstelace satelitů, jež nasazuje společnost Iridium - lídr v oblasti hlasových a datových satelitních komunikací.

Satelity nové generace začnou být umísťovány hodinu po startu, a to v oblasti Tichého oceánu. Tyto satelity jsou první z nejméně sedmdesáti, které společnost SpaceX na oběžnou dráhu usadí.

V září se přitom společnost SpaceX musela vyrovnat s tím, že krátce před plánovaným startem z Mysu Canaveral na Floridě její raketa shořela. Tehdy měla vynést na oběžnou dráhu izraelský satelit Amos-6.

Majitel společnosti SpaceX Elon Musk tehdy uvedl, že  havárie rakety byla nepředvídatelnou a velmi překvapivou souhrou okolností. V jejích motorech došlo k takzvané „chladné explozi”.

Falcon 9 používá extrémně podchlazený kyslík o teplotě -207 °C. Do palivových nádrží poté vhání i helium, které slouží k tomu, aby vyrovnávalo tlak v nádržích. Teplota tohoto helia je zhruba -269 °C. Podle inženýrů SpaceX snížilo chladné helium teplotu kyslíku natolik, že dosáhl svého bodu tání -219 °C. Následná interakce s uhlíkovými kompozity nádrže pak pravděpodobně zažehla explozi.

Falcon 9 je dvoustupňová raketa navržená i vyrobená přímo společností SpaceX. Slouží pro přepravu satelitů a kosmické lodi Dragon na oběžnou dráhu.

Raketa učinila i několik letů na vesmírné stanice, kam dodává nebo naopak odváží náklad pro NASA. Společně s kosmickou lodí Dragon by měla sloužit i k dopravě člověka do vesmíru, a to na základě dohody s NASA. SpaceX aktivně pracuje na splnění tohoto cíle.

Reklama

Doporučované