Hlavní obsah

Rakousko jde cestou Slovenska, bude celoplošně testovat

Foto: Profimedia.cz

Průběh plošného testování v Bratislavě.

Reklama

Rakousko se inspirovalo sousedním Slovenskem a hodlá plošně otestovat celou populaci. Stane se teprve druhou zemí, která podobný experiment uskuteční. Česko plánuje raději testovat cíleně, řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Článek

Rakousko se stane teprve druhou zemí na světě, kde proběhne celoplošné testování pomocí antigenních testů. Na rozdíl od Slovenska ale bude dobrovolné.

Po videokonferenci se slovenským premiérem Igorem Matovičem to v pondělí řekl rakouský kancléř Sebastian Kurz. Testovací akce má být „nabídkou“ adresovanou těm, kteří si nemohou dovolit drahé PCR testy. V pondělí proběhlo i jednání v rámci tzv. Slavkovského formátu, kterého se zúčastnili český ministr zahraničí Tomáš Petříček, rakouská ministryně pro evropské záležitosti Karoline Edtstadlerová a slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok. Tématem bylo celoplošné testování, terorismus či další vývoj Evropské unie.

Korčok na jednání uvedl, že celoplošné testování bylo náročné politicky i organizačně, nicméně se zemi vyplatilo. Podle Petříčka Česko o masivním testování sice uvažovalo, ale nakonec se po debatě s odborníky rozhodlo zvýšit raději počet testů a testovat cíleně. Zvláštní důraz podle něj Česko klade na testování v domovech seniorů a dalších sociálních zařízeních. Jak ale Seznam Zprávy upozornily, situace je v mnoha pečovatelských domech kritická. Nákaza se šíří mezi pečovateli i seniory.

Celoplošné testování proběhne v Rakousku pravděpodobně ve dvou vlnách. Nejprve by měli být otestováni například učitelé. První fáze testování by měla začít po 6. prosinci, kdy má skončit téměř tři týdny trvající lockdown, který začne platit v úterý. Druhá fáze proběhne před vánočními svátky.

Navzdory dobrovolnosti Kurz předpokládá, že možnosti nechat se otestovat využije v Rakousku hodně lidí. Před Vánoci si totiž podle něj budou chtít být Rakušané jisti, že nejsou infikovaní a nenakazí své blízké. Po otestování bude podle rakouského kancléře jasné jen to, jaká je v zemi aktuální situace. Masové testování nebude náhradou za testovací strategii, například v pečovatelské oblasti.

„Jsme v úzkém kontaktu se Slovenskem. Slovensko jako první země v Evropě před několika týdny rozběhlo projekt protestování obyvatel. To neskutečně úspěšně zafungovalo,“ uvedl rakouský kancléř v televizi ORF.

Slovenský premiér Igor Matovič už na svém Facebooku oznámil, že Slovensko Rakušanům s projektem hromadného testování pomůže. „S rakouským kancléřem jsem v úzkém kontaktu, poskytuji mu veškeré know-how a informace. A samozřejmě, pojedu také pomoci osobně,“ napsal na svou sociální síť Matovič.

Nápad uvítali podle Denníku N opoziční sociální demokraté. Přichází ale pozdě. Opoziční poslanci kritizovali zejména uzavření škol, kterému se podle nich dalo předejít. Podle předsedkyně SPÖ Pamely Rendi-Wagnerové „dokáže zavírat každý“. S celoplošným testováním naopak nesouhlasí opoziční nacionalistická FPÖ.

Na Slovensku se plošně testovalo během dvou víkendů, pomohlo i třicet rakouských vojáků. Test měli absolvovat všichni obyvatelé země mezi deseti a 65 lety. O prvním víkendu se zapojily dvě třetiny z téměř 5,5 milionu Slováků. Testy ukázaly, že mezi nimi bylo asi procento nakažených, tedy přes 38 000. Během druhého víkendu se testovalo už jen v okresech, kde je nákaza více rozšířená. Tehdy testy odhalily přes 13 500 nakažených. Na rozdíl od Rakouska, kde má být testování dobrovolné, hrozila Slovákům určitá omezení pohybu, pokud nebudou moci předložit negativní výsledek testu.

V Rakousku začne v úterý platit přísný zákaz vycházení. Lidé budou moci vycházet jen na nákup potravin a jiných nezbytných věcí, za lékařem, do práce či na procházku. Do 6. prosince bude uzavřena většina obchodů a služeb. Restaurace smí jídlo vydávat jen skrze okénka.

Podle Kurze jsou rakouské jednotky intenzivní péče na hranici svých kapacit. V Rakousku, které má asi 8,9 milionu obyvatel, se už potvrdilo přes 208 000 případů nákazy koronavirem. S covidem-19 zemřelo 1887 infikovaných. Za posledních 24 hodin zdravotníci při testování infekci odhalily u 4657 lidí. Poprvé je na jednotkách intenzivní péče více než 600 lidí.

Reklama

Doporučované