Hlavní obsah

Rakousko preventivně pozastavilo očkování šarží AstraZenecy. Vyšetřuje úmrtí

Foto: Profimedia.cz

Podle úřadů úmrtí přímo s očkováním nesouvisí.

Reklama

Rakousko vyšetřuje možnou spojitost konkrétní šarže vakcíny AstraZeneca s úmrtím a zdravotními problémy. Očkování šarží se do vysvětlení preventivně pozastavuje. Podle úřadů úmrtí přímo s očkováním nesouvisí.

Článek

Rakouské úřady preventivně pozastavily očkování jednou šarží vakcíny proti covidu-19 od společnosti AstraZeneca. Důvodem je úmrtí jedné ženy a zdravotní problémy další. Podle úřadů ale úmrtí přímo s očkováním nesouvisí.

Zprávu o obou případech zveřejnil rakouský Spolkový úřad pro bezpečnost v oblasti zdravotní péče (BASG). „Úřad obdržel dvě zprávy v časové souvislosti s očkováním stejné šarže vakcíny AstraZeneca na okresní klinice Zwettl,“ uvedl podle agentury Reuters úřad.

Jedna 49letá žena podle agentury zemřela na následky závažné poruchy srážlivosti krve, u 35leté ženy došlo k plicní embolii a aktuálně se zotavuje v nemocnici. „V současné době neexistují žádné důkazy o příčinné souvislosti s očkováním,“ uvedl BASG. Švýcarský deník Niederoesterreichische Nachrichten a rakouská tisková agentura APA uvedly, že obě ženy byly zdravotními sestry pracující na klinice ve Zwettlu.

BASG nicméně uvedl, že porucha srážlivosti krve nepatří mezi známé vedlejší účinky této vakcíny. Úřad tak podle svého vyjádření důsledně pokračuje ve vyšetřování, aby zcela vyloučil jakoukoli možnou souvislost. „Jako preventivní opatření již nejsou vydávány nebo očkovány zbývající zásoby této šarže vakcíny,“ dodal.

Tisková agentura APA citovala společnost AstraZenecu, podle níž je společnost v kontaktu s rakouskými úřady a plně podpoří vyšetřování. Uvedla, že vakcína byla schválena Evropskou agenturou pro léčivé přípravky a Světovou zdravotnickou organizací na základě globálního klinického programu zahrnujícího 23 000 účastníků, píše Reuters.

„Všechna tato hodnocení dospěla k závěru, že vakcína AstraZeneca COVID-19 19 je bezpečná a účinná,“ cituje společnost agentura APA. Regulační orgány Evropské unie 30. ledna produkt schválily a uvedly, že je účinný a bezpečný. Nežádoucí účinky pozorované ve studiích byly většinou krátkodobé a problémy se srážením krve nebyly hlášeny.

Reklama

Související témata:

Doporučované