Hlavní obsah

Rakouský parlament se shodl. Předčasné volby budou 15. října

Předčasné volby zvolili rakouští politici jako východisko z koaliční krize.Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Krize rakouských koaličních stran vyústila v předčasné volby. S řešením aktuální politické situace souhlasí koalice i kancléř Christian Kern.

Článek

Předčasné parlamentní volby v Rakousku se mají konat 15. října. V úterý se na tom shodli zástupci parlamentních stran na konzultacích se sociálnědemokratickým kancléřem Christianem Kernem. Shodu na termínu voleb oznámil podle agentury APA šéf liberální strany NEOS Matthias Strolz. Také podle serveru deníku Der Standard se na termínu voleb shodli šéfové všech parlamentních frakcí.

V řádném termínu by se hlasování uskutečnilo až na podzim příštího roku. K předčasným volbám vedly déletrvající neshody v koaliční vládě sociálních demokratů a lidovců.

Vývoj krize se urychlil poté, co minulý týden oznámil odchod z vlády a z postu předsedy Rakouské lidové strany (ÖVP) Reinhold Mitterlehner. Jeho v neděli zvolený nástupce, ministr zahraničí Sebastian Kurz, se vyslovil pro ukončení koaliční spolupráce s Kernovými sociálními demokraty (SPÖ) a uspořádání předčasných voleb. S nimi nakonec souhlasila i opozice.

Video: Sebastian Kurz - třicátník, který otřásá rakouskou politikou, se chystá dobýt i Evropu.

Kancléř Kern původně předčasné volby odmítal, postupně se s jejich konáním smířil pod podmínkou, že s nimi budou souhlasit i opoziční strany. V dnešním projevu v parlamentu kancléř prohlásil, že se chce do voleb v zákonodárném sboru opírat o podporu i ostatních stran, které jsou nyní v opozici.

Reklama

Související témata:

Doporučované