Hlavní obsah

Rathovi kuliši. Do ordinace mi chodí i VIP pacienti, třeba politici, říká

Rozhovor s nepravomocně odsouzeným Davidem Rathem o jeho práci.

 

Reklama

Nepravomocně odsouzený exposlanec a bývalý hejtman David Rath v rozhovoru pro Seznam Zprávy promluvil o tom, čemu se teď věnuje.

Článek

Kauzu exposlance Davida Ratha měl v listopadu řešit Vrchní soud v Praze. Konkrétně jeho odvolání, manželů Kottových nebo spolupracující obviněné Ivany Salačové. Jenže místo toho vrchní soud v neveřejném jednání zrušil před pár týdny rozsudek v asi nejznámější korupční kauze, v níž figuroval vrcholný politik. Případ se vrací ke Krajskému soudu v Praze k novému projednání.

Reportér Seznam Zpráv zajel do středočeské Hostivice za Davidem Rathem zjistit, co v současnosti bývalý hejtman a ministr zdravotnictví dělá.

„Poté, co jsem byl vyobcován z politiky, se věnuji hlavně své původní profesi. Jsem lékař - internista. To spotřebuje většinu mého času," říká ve videorozhovoru Rath.

Pacientům pomáhá ve všem, co potřebují. „Interní lékařství je obor, kde se zabýváte neuvěřitelně širokým spektrem onemocnění, od řekněme tak častých jako je vysoký tlak, cukrovka, i po některé třeba méně časté nebo i speciality. V podstatě, když to řeknu takto: Člověk, kterému je nějakým způsobem špatně, jde za vámi, neví, co mu je a vy musíte objevit, co je příčinou toho, že mu není dobře. Někdy to může být banalita, někdy to může být třeba i počínající rakovina," popisuje Rath svou každodenní praxi člověka, který už několik let čeká, jak dopadne jeho korupční kauza, v níž si vyslechl zatím nepravomocný rozsudek osmi a půl roku vězení a propadnutí majetku.

Jeho nástupce v čele Ministerstva zdravotnictví a současný šéf špičkové Nemocnice Motol Miroslav Ludvík kdysi proslavil pojem „kulich", který se vžil jako označení pro VIP pacienty, jímž se dostává zvláštního zacházení. Má Rath také svoje „kulichy"?

„Chodí hlavně lidé z Hostivice a okolí, ale jezdí sem i z Prahy, a dokonce, což samozřejmě každému ješitnému člověku - já jsem také ješitný - dělá dobře, tak že mě vyhledávají pacienti z celé republiky. Samozřejmě jsem vázán lékařským tajemstvím a nemohu říct, kdo ke mně všechno chodí, ale chodí ke mně i řada současných a bývalých politiků, novinářů a dalších, prostě veřejně známých lidí," vypráví Rath.

Další část rozhovoru s Davidem Rathem o jeho soudním procesu nebo o vztahu k politice přineseme už brzy.

Reklama

Související témata:

Doporučované