Hlavní obsah

Reakce na šikanu ve Slunečnici. V Brně napsali ředitelům domovů

Foto: Marsel van Oosten/brno-stred.cz

Brněnská radnice

Reklama

Brněnská radnice řeší, jak se se stížnostmi vypořádávají tamní domovy seniorů. V jednom z nich se od prosince budou vzdělávat zdravotní sestry a bratři.

Článek

Jedenáct dopisů zamířilo k ředitelům brněnských domovů pro seniory. Radní od nich požadují zprávu o tom, jak v domovech nakládají s veškerými stížnostmi. „Samozřejmě chceme také vědět, jakým způsobem jsou naplňovány nejen etické kodexy, ale i standardy kvality sociálních služeb,“ řekl novinářům náměstek brněnské primátorky Robert Kerndl (ODS).

V dopisech žádají ředitele o informace za letošní a loňský rok. Vedení Brna tímto krokem zareagovalo na reportáže Seznamu o šikaně seniorů v ostravském domově Slunečnice.

Na kauzu ve čtvrtek reagovala také Ostrava, která Slunečnici spravuje. Primátor Tomáš Macura oznámil, že ústav ukončil pracovní poměr se dvěma pečovatelkami a nově bude personálu i klientům k dispozici psycholog. Probíhají také další kontroly, je tedy možné, že další opatření budou následovat.

Brno zřizuje jedenáct domovů pro seniory. Jeden z nich nedávno získal akreditaci od Ministerstva zdravotnictví.

Domov Holásecká bude jako první sociální zařízení v Česku od prosince vzdělávat nelékařské zdravotnické pracovníky. Nováčci z řad zdravotních sester a bratrů tam rozvinou manažerské a organizační schopnosti. Získají dovednosti v oblasti lidských zdrojů a připraví se na výkon povolání. „Mají možnost nejen získat vědomosti a vzdělání, ale vyzkoušet si nabyté zkušenosti přímo v praxi v rámci pobytového zařízení pro seniory,“ upřesnil Kerndl.

Brněnský domov seniorů se podle radních dlouhodobě soustředí na zlepšování kvality poskytovaných služeb. „Před pěti lety zařízení získalo jako první akreditaci, která dokládá splnění požadavků na kvalitu a bezpečnost poskytované péče,“ uvedla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Reklama

Související témata:

Doporučované