Hlavní obsah

Rebel Zimola kvůli chatě padne. ČSSD ale jižní Čechy zřejmě udrží

KDU-ČSL souhlasila s vytvořením koalice s ČSSD v Jihočeském kraji.

 

Reklama

Jihočeská KDU-ČSL se nebrání vzniku krajské koalice s ČSSD, Jihočechy 2012 a Pro Jižní Čechy.

Článek

Trvá však na změně systému odměn v představenstvech nemocnic řízených krajem. ČTK to řekl místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek. V Jihočeském kraji se v pondělí rozpadla koalice tvořená ČSSD, ANO a hnutím Jihočeši 2012. Důvodem byly spory ohledně jihočeských nemocnic.

Bartošek uvedl, že zatím není známé personální obsazení vedení kraje v nové koalici. Ta bude mít 28 zastupitelů z 55. „Kromě změny systému odměňování členů představenstva v nemocnicích trváme také na auditu všech krajem řízených organizací," uvedl Bartošek.

Novou koalici nepovede hejtman Jiří Zimola (ČSSD), jenž hodlá na nejbližší schůzi zastupitelstva na funkci rezignovat a znovu už o ni nebude usilovat. Zimola navrhuje na hejtmanku svou současnou náměstkyni Ivanu Stráskou (ČSSD).

Koalici se od začátku týdne snaží sestavit i hnutí ANO. Obrátilo se na stejné potenciální partnery jako sociální demokraté. ANO oslovilo Jihočechy 2012, KDU-ČSL i koalici Pro Jižní Čechy a ještě ODS. Toto uskupení by dohromady mělo 33 zastupitelů.

Spory mezi ČSSD a ANO začaly na březnovém jednání zastupitelstva. Týkaly se vedení Jihočeských nemocnic. ANO kritizovalo fakt, že předseda představenstva Martin Bláha, který figuruje i ve vedoucích pozicích v okresních nemocnicích, pobírá ročně 7,2 milionu korun. Navíc ANO poukazovalo na to, že Bláha nechává stavět pro Zimolu rekreační dům v Lipně nad Vltavou.

Stejné věci kritizovali i opoziční zastupitelé a snažili se získat dostatečnou podporu pro svolání mimořádného zastupitelstva. Iniciativa nakonec získala potřebný souhlas minimálně od třetiny zastupitelů a Zimola, který platil v sociální demokracii za kritika vedení Bohuslava Sobotky, svolal mimořádné zasedání na 27. dubna.

Reklama

Doporučované