Hlavní obsah

Rebelové na Dunaji. Zkusí čínskou vakcínu a obejdou Brusel

Foto: Profimedia.cz

Maďarský premiér Viktor Orbán.

Reklama

Práce Evropské komise na očkovací misi je příliš pomalá, raději si vakcínu zajistíme sami bez Bruselu. To si o současné situaci myslí Maďaři. Vláda Viktora Orbána se na dodávkách vakcín dohodla s čínským Sinopharmem.

Článek

Maďarská vláda ve čtvrtek potvrdila, že uzavřela dohodu s čínskou společností Sinopharm o koupi covidové vakcíny. Země tak poněkolikáté vystoupila ze společné unijní linie, tentokrát ve snaze urychlit vakcinaci a obnovit skomírající ekonomiku. Pokud čínskou vakcínu státní orgány schválí, stane se Maďarsko první zemí Evropské unie, která by se dala na samostatnou cestu s čínskou vakcínou.

Podobný přístup zaujala v prosinci Británie, než opustila unijní blok. Už 2. prosince Britové schválili vakcínu od společnosti Pfizer a předběhli tak zbytek světa v masovém očkovacím závodu. Maďarská vláda ostře kritizovala EU za příliš pomalé nákupy a dodávky vakcín a ohrožení hospodářského stavu zemí. Ministr zahraničí Péter Szijjártó ve čtvrtek ve svém příspěvku na Facebooku uvedl, že kvůli „skandálně“ pomalému získávání vakcín Evropskou komisí nemohlo dojít k rychlému zavedení vakcín počátkem tohoto roku. „Když se podíváme za hranice EU, zjistíme, že v USA, Británii a Izraeli jsou lidé očkováni obrovskou rychlostí,“ dodal Szijjártó.

Maďarská vláda se také pojistila přijetím dekretu, který jí umožňuje zahájit zadávání zakázek mimo centralizovaný systém EU. Szijjártó řekl agentuře Reuters, že již „probíhá“ proces schvalování vakcíny vyvinuté pobočkou Sinopharm v Pekingu. Maďaři jsou vůči očkování skeptičtí na více frontách. Podle průzkumu Ústředního statistického systému jen jeden z pěti Maďarů plánuje vakcinaci podstoupit. Šéf štábu předsedy vlády Viktora Orbána Gergely Gulyas ve čtvrtek na brífinku řekl, že zásilky vakcín v rámci programu EU přicházejí příliš pomalu s týdenními zásilkami pod 100 000 dávek a Maďarsko bude pokračovat v jednáních s Ruskem a Čínou o dalších nákupech vakcín.

„Prakticky jsme se se Sinopharmem dohodli,“ řekl Gulyas. „První zásilka může obsahovat až jeden milion dávek.“ Příjezd čínské dodávky závisí na tom, jak rychle maďarské zdravotnické orgány povolí použití vakcíny Sinopharm, která zatím posloužila k imunizaci asi 20 milionů lidí, dodal. Čína schválila látku vyvinutou Sinopharmem na konci prosince a stala se tak první covidovou vakcínou schválenou pro širokou veřejnost.

O účinnosti čínských vakcín se v posledních dnech diskutuje. Firma Sinopharm uvádí účinnost okolo 79 procent. Obdobné číslo prezentoval také čínský Sinovac. Poslední fáze testování v Brazílii však v polovině týdne odhalila, že účinnost nedosahuje ani 80, ani 70, ale 50,4 procenta. Vakcínu CoronaVac od pekingského výrobce Sinovac si objednaly mimo jiné Turecko, Indonésie, Singapur a zmiňovaná Brazílie. Čínská firma tvrdí, že po světě prodala už 300 milionů dávek očkovací látky.

Seznam Zprávy pro komentář oslovily mluvčího Evropské komise pro zdraví, bezpečnost potravin a dopravu Stefana De Keersmaeckera. „Členské státy rozhodně podporují vakcínovou strategii EU, která stanovuje koordinovaný přístup k vyjednávání smluv s vývojáři vakcín. Tím je zajištěna větší efektivita, než kdyby v EU a jejích členských státech existovaly roztříštěné přístupy. Členské státy se proto zavázaly, že nebudou zahajovat paralelní jednání se stejnými výrobci vakcín, s nimiž probíhají rozhovory na úrovni EU,“ uvádí mluvčí. „To však nevylučuje možnost, aby se členské státy účastnily jednání s jinými očkovacími společnostmi. V souvislosti s očkovací strategií EU s čínskými vývojáři vakcín neprobíhají žádná jednání. Pro Komisi je však zásadní, aby byla posouzena bezpečnost, kvalita a účinnost vakcín. Bezpečnost vakcín má nejvyšší prioritu a neměla by být předmětem kompromisů, zejména proto, že vakcína je podávána zdravým lidem.“

Unijní rebel

Za unijního rebela platí v případě vakcinace Maďarsko už podruhé. 28. prosince minulého roku země oznámila, že získala 6 tisíc dávek ruské vakcíny Sputnik V. „6 tisíc dávek ruské vakcíny překročilo hranice Maďarska se Slovenskem,“ uvedl tehdy maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó ve videu na Facebooku. Podle něj byla zásilka převezena do Budapešti k rozhodnutí maďarských odborníků o jejím použití, aniž by poskytl podrobnosti.

Podle tiskového prohlášení maďarského zastoupení v Evropské komisi pravidla EU nijak nezakazují maďarské vládě objednávku covidových vakcín od Sinopharmu. Členskému státu tak nic nebrání v tom, aby samostatně vyjednával s výrobci vakcín, na něž se nevztahuje společný program zadávání veřejných zakázek, a případně vydal dočasné, nouzové povolení k použití takové vakcíny na vlastní odpovědnost, píše hvg.hu. Tento krok Maďarska však komplikuje řešení plánovaných očkovacích certifikátů. Zatím není jasné, zda osvědčení Maďarů, kteří byli očkováni čínskou vakcínou, bude uznáno v jiných zemích EU.

Evropská komise uzavřela smlouvy s AstraZeneca (400 milionů dávek), Sanofi-GSK (300 milionů dávek), Johnson and Johnson (400 milionů dávek), BioNTech-Pfizer 600 milionů dávek, CureVac (405 milionů dávek) a Moderna (160 milionů dávek). Komise dokončila také průzkumná jednání s farmaceutickou společností Novavax za účelem nákupu až 200 milionů dávek. Žádný jiný výrobce vakcín formálně o registraci Evropskou lékovou agenturu (EMA) nepožádal.

„Řekla bych to úplně jednoduše, EMA nemůže posoudit něco, o co nebylo požádáno. Někdo nejdřív musí poskytnout žádost a dokumenty, na základě kterých proběhne schvalovací proces. Nemám informaci o tom, že by se v případě čínských výrobců něco takového stalo. Všeobecné nastavení je takové, že podle evropské směrnice, která platí pro všechny členské státy, existuje seznam léčivých přípravků, včetně některých vakcín, které se musí povinně registrovat na centralizované úrovni. Pokud se některý stát rozhodne, že takovou vakcínu začne používat, tak zřejmě má nějaký nástroj, kterým je schopen to na svém trhu mít. Potom taky záleží, kdo potom případně za nějaké důsledky nese zodpovědnost,“ vysvětluje pro Seznam Zprávy běžný postup ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová.

Aby mohla vakcína získat schválení od Komise, musí splňovat přísné podmínky. Mezi nimi je například předložení údajů z různých studií: studie farmaceutické kvality, neklinické i klinické studie. Evropská agentura pro léčivé přípravky potřebuje mnoho podrobných studií, aby potvrdila, že vakcína je bezpečná, poskytuje dostatečnou ochranu a má odpovídající kvalitu. Jako orgán veřejného zdraví, který chrání léky v Evropské unii, EMA doporučuje schválení vakcíny pouze po důkladném vyhodnocení, které prokáže stejné vysoké standardy kvality, bezpečnosti a účinnosti požadované pro jakoukoli jinou vakcínu schválenou v EU.

Reklama

Doporučované