Hlavní obsah

Rebelující podnikatelé využijí právní kličku. Pokusí se otevřít skiareál

Foto: Profimedia.cz

Pojďte si ve středu zalyžovat, láká iniciativa podnikatelů fanoušky zimních sportů. Není jisté, jestli se jim trik podaří. Na snímku pronajatý skiareál v době před koronavirem.

Reklama

Iniciativa nespokojených podnikatelů chce tuto středu spustit lyžování v pronajatém skiareálu. Seznam Byznys zjišťoval, jak to chce udělat.

Článek

Občanská neposlušnost v Česku zesiluje. Iniciativa s názvem Chcípl PES, která vznikla na podporu otevření krachujících restaurací a hospod, rozšiřuje svou působnost. V sobotu na svých facebookových stránkách zveřejnila výzvu pro majitele skiareálů, aby jí pronajali sjezdovku. Věří, že když bude mít řádnou nájemní smlouvu, bude vše i v rámci protikoronavirových opatření v pořádku. Ve středu chce jeden ze skiareálů spustit. A organizátoři mají i politické ambice, věří, že z rebelie proti opatřením by mohlo vzniknout politické hnutí.

„Nám restauratérům tato vláda zlikvidovala už dvě sezóny a vám provozovatelům ski areálů teprve jen jednu! Dnes je na horách větší chaos, než kdyby vše fungovalo normálně! Hledáme kolegy, kteří by naší iniciativě pronajali skiareál,“ objevilo se na stránce iniciativy v sobotu v půl jedenácté.

Mezi příznivci iniciativy získal příspěvek rychle podporu. Většina z nich myšlenku pronajmout si vlek podobně jako pobyt v hotelu či v penzionu na horách (pronájmy nejsou vládními opatřeními zakázány) chválila a odkazovala přitom na zprávy z Francie či Polska, kde otevřely tisíce místních hotelů, barů, lyžařských středisek či fitness center, které odmítají dál respektovat vládní nařízení.

Někteří diskutující navrhovali rozšířit právní kličku pronájmu i na další podniky, ale i veřejné instituce. „Šlo by to udělat třeba i se školou? Zaměřit na ty kteří nezvládají distanční výuku?“ ptá se jeden z nich. Nicméně někteří diskutující upozorňovali na to, že ač si kdokoliv areál pronajme, může provozovateli hrozit pokuta.

Organizátor: Bez skiareálů je na horách chaos a větší riziko nákazy

Den po vyhlášení výzvy se iniciativě podařilo jeden areál pronajmout. „Ano. Na jeden den jsme si pronajali lyžařský areál Vaňkův kopec. Chceme podpořit podnikatele, kterého vláda dohnala skoro ke krachu a zároveň ukázat, že heslo sportem ku zdraví funguje. Sjezdovka bude otevřená ve středu od 11:00 do 17:00, a poté v místní hospůdce proběhne sraz podporovatelů z okolí. Přijeďte také,“ řekl Seznam Zprávám jeden ze zakladatelů iniciativy Jiří Janeček, který je zároveň majitelem středočeského pivovaru Malý Janek a býval poslancem za ODS.

Podle Janečka je absurdní, že skiareály, kde jsou přirozené rozestupy mnohem větší, než když se lidé mačkají ve veřejné dopravě nebo v obchodech, musí být zavřené a děti mají v době prázdnin sedět doma, protože nikam nemohou. „To nejde udržet, takže pak se lidé neorganizovaně srocují na svazích a je to mnohem horší, než kdyby byl provoz v areálech obnoven,“ dodává.

Jsme zoufalí. Je tu znovu policie

Lyžařský areál Vaňkův kopec ležící poblíž Ostravy patří k podnikům, které byly navzdory zákazům otevřeny v uplynulém víkendu a zasahovala tam policie. To, že areál ve středu pronajímají inciativě Chcípl PES, potvrdil.

„Ano, je to tak. Jsme v zoufalé situaci. Máme zaplatit téměř 800 tisíc za elektřinu a přes vouchery na příští sezonu jsme vybrali zhruba 200 tisíc. Snažíme se najít způsob, jak budeme moci otevřít v rámci zákona,“ uvedla Lucie Kafková, manželka provozovatele areálu. „Manžel nemůže odpovídat sám, je tu nyní znovu policie,“ dodala.

Redakce čeká na právní vyjádření, zda je skutečně možné si vlek či skiareál pronajmout, aby byl jeho provoz legální.

Politické ambice

Iniciativa Chcípl PES, která sdružuje podnikatele nesouhlasící s protiepidemickými opatřeními vlády, vyzvala loni podnikatele k v gastronomickém oboru k protestu s 28 signatáři výzvy. Dnes podporuje organizaci, která se chce stát hnutím s názvem Otevřeme Česko – Chcípl PES, 1112 podniků a podnikatelů a 1777 dalších podporovatelů. Podpisy sbírá v restauracích, v nich zřídila petiční politické buňky, které mohou být podle jejího výkladu otevřeny. Vláda tento výklad odmítá, avšak policie už přestává v těchto petičních místech zasahovat.

Na své aktivity zřídila iniciativa také transparentní účet, na kterém se dosud shromáždilo přes 130 tisíc korun.

Iniciativa na pondělní tiskové konferenci v Břeclavi přenášené na Facebooku prohlásila, že její členové budou dva týdny jezdit po nově vznikajících buňkách v Česku a diskutovat se svými členy o budoucím programu vznikajícího politického hnutí. V neděli 14. února na Valentýna se pak mají lidé po celé republice pod hlavičkou iniciativy vydat na výšlapy na historická místa, aby tím vyjádřili protest proti současným opatřením.

Iniciativa také chce, aby vláda místo příspěvku na pracovníka ve výši 400 korun za den dala podnikatelům 70 procent tržeb z minulého období a hradila odstupné zaměstnancům, které musí kvůli koronaviru propustit a v některých případech dosahují až pětinásobku měsíčního platu.

Reklama

Doporučované