Hlavní obsah

Řecko na dobré cestě. Evropská unie ukončila se zemí disciplinární řízení

Členské země EU ukončily disciplinární řízení s ŘeckemVideo: AP, Reuters

 

Reklama

Členské země Evropské unie se v pondělí rozhodly ukončit disciplinární řízení s Řeckem zahájené kvůli nadměrnému rozpočtovému deficitu. Rozhodnutí doporučila již v červenci Evropská komise.

Článek

„Po mnoha letech vážných problémů jsou řecké finance v mnohem lepším stavu. Dnešní rozhodnutí je proto vítáno," uvedl estonský ministr financí Toomas Toniste. Estonsko teď Unii předsedá.

V době finanční krize v roce 2011 bylo disciplinární řízení kvůli nadměrnému rozpočtovému deficitu uplatňováno vůči 24 zemím. Nyní už v této proceduře zůstávají pouze tři země, a to Francie, Španělsko a Británie. Evropská komise a ministři financí EU v rámci řízení stanoví zemím rozpočtové cíle a lhůty, dokdy mají být splněny. Za neplnění cílů mohou být země pokutovány, což se ale doposud nikdy nestalo, upozorňuje agentura AFP.

Evropská komise v červenci uvedla, že Řecko učinilo výrazný pokrok při návratu k udržitelnosti veřejných financí. Rozpočet veřejných financí se zlepšil z deficitu 15,1 procenta hrubého domácího produktu v roce 2009 k přebytku 0,7 procenta HDP loni. To je výrazně pod limitem, který stanovila Evropská unie; ten umožňuje zemím schodek do tří procent HDP. Řecko také přijalo zásadní a rozsáhlé strukturální reformy.

Předloni se Řecko dohodlo s eurozónou na třetím záchranném programu, v jehož rámci by mělo v průběhu tří let dostat v přepočtu zhruba 2,2 bilionu korun. Letos v červenci se Řecko po tříleté přestávce vrátilo na dluhopisové trhy, aby otestovalo tržní podmínky před vypršením záchranného programu v polovině příštího roku.

Reklama

Související témata:

Doporučované