Hlavní obsah

Blaze, ale draze? Léto v Česku vyrážejí mapovat naši reportéři

Foto: Shutterstock.com

Léto v Česku začíná a reportéři Seznam Zpráv vyrážejí do různých koutů země, odkud čtenářům nabídnou pestré reportáže.

Reklama

Letní měsíce stráví reportéři Seznam Zpráv na cestách po Česku. Autem i vlakem. A jsou připraveni vyrazit i tam, kam je nasměrují čtenáři. Máte tip na zajímavé místo nebo extrémní drahotu? Napište nám.

Článek

Jak se po dvou letech s covidem změnil život lidí a jak do něj teď zasahuje zdražování? „Zajímá nás, jak se s krizí lidé v různých koutech země vyrovnávají. Budeme se ale samozřejmě věnovat i tématům, která se týkají nastávajících komunálních voleb,“ říká zástupkyně šéfredaktora pro zpravodajství Petra Benešová.

Petro, kam se vydají reportéři hned zkraje léta?

Na hory do Krkonoš a na Vysočinu. Lidé šetří a tráví proto dovolenou v tuzemsku. V oblíbených zdejších destinacích ale nenajdete nízké ceny, vše zdražilo, a to velmi výrazně. Polévka nebo utopenec dnes mohou přijít v exponovaných restauracích i na sto korun. Chceme tedy zmapovat, jak se ceny a služby změnily.

O co dalšího se budou novináři Seznam Zpráv zajímat?

O příběhy těch, kdo si kvůli současné situaci už nemohou dovolit to, co dřív. Někteří se bojí stoupajících cen plynu a upravují své domy – kupují solární panely nebo investují do geotermálního vytápění. Budeme sledovat i osudy mladých lidí, kteří už nemají na samostatné bydlení a stěhují se proto zpátky k rodičům. Podíváme se také do obcí, kde kvůli krizi propouští místní velcí zaměstnavatelé.

Dojde i na komunální volby, které Česko čekají už o prvním podzimním víkendu?

Určitě. Podíváme se například, jak je poznamená ruská agrese proti Ukrajině a energetická krize. Jak přesně zasáhnou vyloučené lokality a místa, kde jsou lidé bez práce a v exekucích. Zaměříme se také na obce, které měly účty ve zkrachovalé české pobočce ruské Sberbanky. A podíváme se i do míst, kde je hlavním tématem spor o hranice či režim národních parků, nebo tam, kde se nejlépe pracuje s veřejným prostorem a kde vedení myslí na změnu klimatu.

Mimochodem uplyne také čtvrt století od ničivých povodní na Moravě, takže se chystáme navštívit obce, které byly tehdy postiženy, a zjistit, jak vypadají dnes.

Komunální volby jsou většinou určitým testem pro strany, které jsou zrovna u moci. Jejich výsledky naznačují, jak si u voličů stojí.

Ano. A letos to samozřejmě nebude jiné. Ukáže se, jak moc Starosty poškodila kauza Dozimetr. Jak moc je v komunální politice silná koalice SPOLU. Jak si stojí Piráti. Ale budeme moci také sledovat, jakou podporu má nyní Babišovo ANO ve svých tradičních baštách.

Dejte nám tip!

  • Šetříte a svou dovolenou trávíte jinak?
  • Narazili jste v Česku na ceny, nad kterými se vám protočily panenky?
  • Změnil se vám život kvůli zdražování?
  • Jste spokojeni, jak vládlo vedení města poslední čtyři roky? Co byste chtěli ve své obci změnit a proč?

Napište nám do diskuze pod článek nebo pošlete fotku na adresu leto@sz.cz

Reklama

Související témata:

Doporučované