Hlavní obsah

Co čtou Ukrajinci v novinách: unimobuňky, konec roušek a sestra hledá práci

Foto: Seznam Zprávy

V rubrice ukrajinské noviny vycházejí i deníky reálných válečných uprchlíků: třeba o tom, co zažili u českého zubaře.

Reklama

Ukrajinská mutace Seznam Zpráv přináší už dva týdny zprávy, reportáže a praktické informace pro válečné uprchlíky.

Článek

Po více než dvou týdnech zkušeností s první cizojazyčnou mutací Seznam Zpráv může tým redaktorů, editorů a korektorů, kteří ji připravují, jednoznačně říct, že válečné uprchlíky z Ukrajiny v Česku nyní nejvíc zajímají tři otázky: škola, práce a lékaři.

Ukazují to nejen nejčtenější články z ukrajinské sekce, ale i dotazy, které prostřednictvím facebookové stránky nebo přes aplikaci na webu Ukrajinské noviny přišly do redakce.

Pojďte si s námi projít, jaké zprávy redakce Seznam Zpráv v minulých dnech připravila pro zhruba 250–300 tisíc uprchlíků, kteří podle oficiálních vládních údajů dostali v České republice vízum.

Ukrajinci v unimobuňkách?

Vláda schválila strategii pro uprchlickou vlnu z Ukrajiny. Seznam Zprávy ji přinesly ve středu, kdy Fialův kabinet dokument přijal, a vzápětí jsme pasáže týkající se ubytování poskytli v ukrajinštině:

Přijímačky na střední školy

Ta otázka padla i v pondělní audiodebatě na twitterovém účtu Seznam Zpráv: Nebudou zabírat ukrajinské děti místo českým na už tak přeplněných gymnáziích? Nebudou. Detaily jsme popsali v následujícím článku:

Bez roušek v metru i ve vlaku

Je to informace, na kterou mnozí čekali jako další etapu „zapomínání“ na covid – od čtvrtka se nemusí nosit roušky v hromadné dopravě. Sdělili jsme to i ukrajinským uprchlíkům včetně přehledu, kde se ještě bez respirátorů neobejdou:

České Velikonoce o týden dřív než ukrajinské

V České republice se slaví Velikonoce jinak než na Ukrajině. Takže přehled velikonočních zvyků, ale i praktických informací před prodlouženým víkendem jsme zařadili mezi důležité zprávy pro uprchlíky:

Jak zdravotní sestra marně hledá práci

Ministr Válek dělá, co může, aby zařadil lékaře a sestry z Ukrajiny do českého zdravotního systému. Daří se mu to, byť jen z části. Ukazuje to nejčtenější článek celého ukrajinského vydání – příběh sestry, která nemohla dlouho najít práci:

Užijte se prodloužený víkend, vážení čtenáři. Budeme rádi, pokud informaci, že Seznam Zprávy jsou i v ukrajinštině, nasdílíte uprchlíkům, pokud je máte ve svém okolí. Děkujeme.

Reklama

Doporučované