Hlavní obsah

Naučte se odhalit podvodníka. Jak na to, radí redaktor Seznam Zpráv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Víte, jak obstát před zkušenými podvodníky na telefonu a nepřijít o obsah svého účtu? Čtěte rozhovor s redaktorem Petrem Junou.

Článek

Čtenáře Seznam Zpráv minulý týden výrazně zaujal článek, ve kterém jsme popsali případ, kdy se falešný bankéř snaží ze své oběti vylákat peníze. Jak dokazují ukázky z telefonátu, podvodník k přesvědčivému výkonu ani nepotřeboval ukrást bankovní identitu či znát citlivé údaje o své oběti.

Na co si dát při podezřelých telefonátech pozor a kdy zpozornět? Jaké fígle podvodníci v kyberprostoru využívají? Odpovídá redaktor byznysové sekce a novinář specializující se na dezinformace Petr Juna.

Můžeš čtenářům nejdřív připomenout, o jaký podvod šlo?

Šlo o takzvaného falešného bankéře a podvod založený na tom, že v tobě někdo vyvolá pocit, že tvůj účet je buď pod nějakým útokem, nebo že k němu má někdo přístup.

Záznam telefonátu najdete v článku:

Jak takové podvody obvykle probíhají?

Falešný bankéř pracuje s různými scénáři. Můžou se snažit přesvědčit tě, že domnělý útočník je přímo z tvé banky, takže ti důrazně doporučí komunikovat jen s podvodníkem na telefonu a vlastní banku z toho vynechat. Takový scénář velmi často pokračuje tak, že tě donutí vybrat si peníze a poslat je na účet, o kterém ti tvrdí, že je policejní. Přesvědčí tě o tom, že právě probíhá policejní vyšetřování a jen tak si peníze ochráníš. A že až vyšetřování skončí, peníze ti vrátí.

Kolikrát tě šikovnou manipulací donutí, aby sis vzala hypotéku nebo nějaký úvěr, půjčku pod záminkou toho, že opět probíhá vyšetřování a je nutné, abys udělala jisté kroky, a že ty peníze za tebe oni potom bance vrátí. Pokud na to přistoupíš, přijdeš nejen o peníze, ale taky se zadlužíš. Ale to je jen velmi ve zkratce.

Takže to není o tom, že někdo vyzradí své citlivé údaje, hesla…

Zatím jsem se osobně nesetkal s tím, že by falešní bankéři chtěli třeba přístupy do bankovnictví, to je potom už jiný typ podvodu. Tihle si tebou nechají peníze poslat. Je to opravdu promyšlený trik, hrají se v něm ošklivé manipulace se strachem.

Často se v komentářích ozývají lidé přesvědčení, že tohle by se jim nestalo a že by nenaletěli. Já si ale myslím, že tento pocit vzniká, protože si o tom ti lidé čtou z pohodlí domova a vědí, že se bavíme o podvodu. Ale když to člověk netuší, je velice snadné nechat se přesvědčit o tom, že se tvůj účet ocitl pod nějakým útokem.

Tvůj článek obsahuje i nahrávku podvodného hovoru. S kým to falešný bankéř mluví?

Nahrávku nám poslal čtenář, který ví, že se těmito tématy dlouhodobě zabýváme.

Z nahrávek, pro které jsme si došli sami, bych připomněl třeba téma falešných investic – reklamy na sociálních sítích, že se ti během týdne zhodnotí peníze o deset procent a podobně. To je už ale jiný typ podvodu.

Stále úspěšnější podvod

Začíná to slibem velkého výdělku, ale každý, kdo naletí, přijde v průměru o neuvěřitelnou částku čtvrt milionu korun. Podle údajů České bankovní asociace prudce přibývá bankovních podvodů.

Petr Juna se rozhodl vyzkoušet, jak přesně probíhá stále oblíbenější a úspěšnější podvod. Čtěte článek níže:

Existují tedy nějaké „red flags“, při kterých by měl člověk zpozornět a pojmout podezření, že se ho na druhé straně někdo snaží podvést?

V první řadě banky takové problémy neřeší po telefonu. Mají své interní postupy a kolikrát se klient o problému ani nemusí dovědět a už je vyřešen. V tom telefonátu s podvodným bankéřem byl jasný nátlak – že pokud telefonát ukončí, peníze mu z účtu odejdou. To je hloupost. Teď nám to zase připadá jasné, ale pokud někdo nerozumí IT nebo jak fungují banky, tak má pocit, že když párkrát zazní něco o umělé inteligenci, nanotechnologiích nebo kvantovém vesmíru, v nadsázce řečeno, tak se prostě vyděsí a řekne si, že ten telefon opravdu raději nepoloží, aby nepřišel o obsah účtu.

Takže red flags jsou jednoznačně nátlak a vyvolávání strachu. Co je už horší, tak že dnes už jsou podvodníci schopní nechat člověka, aby v sobě ten strach vyvolal sám. Podvodník zavolá s tím, že chce potvrdit provedenou platbu. Jenže příjemce hovoru žádnou platbu neprovedl, a tak ji tedy nepotvrdí. Na to mu odpoví, že je to tedy zlé, a člověk se už lekne a začne proaktivně problém řešit. Podvodníci jsou schopní provést člověka tou pohádkou, aniž by ji aktivně museli vymýšlet.

Taky tlačí na rychlost. Pro ty podvodníky je nebezpečné, abys měla čas zamyslet se. Snaží se tě udržet v mentálním napětí, ve kterém nemůžeš v klidu přemýšlet.

Co tedy bylo cílem toho podvodníka z telefonátu? Z nahrávky není jasné, jak to nakonec dopadlo.

Vylákat z našeho čtenáře peníze. Nakonec po něm přímo chtěl, aby mu ty peníze poslal. Několikrát se ho ptal, kolik peněz na účtu má. Myslím, že to dělal proto, aby tu částku potom mohl mezi řečí zmínit sám a vyvolat dojem, že do účtu opravdu vidí.

Falešný bankéř se málokdy do bankovnictví skutečně dostane. Spíš se stává, že po tobě chce, abys vybrala peníze a vložila je do nějakého bitcoinového automatu, to je častý scénář. Nebo chce peníze poslat na účet, o kterém tvrdí, že je to účet policie. Samozřejmě to je účet podvodníka nebo bílých koní.

Existují i scénáře, kdy pošlou lidi do banky vybrat peníze osobně. Tam je zrada v tom, že v tobě po celou dobu podporují narativ, že nemůžeš věřit vlastní bance ani tomu, že ti účet nenapadl zaměstnanec tvojí banky. Běžně se děje to, že oběť přijde do banky, povídá si s bankéřem a přitom má na uchu podvodníka a nechává si radit. A díky tomu se ti podvodníci stále učí a jsou schopní reagovat.

Falešný software podvodníků

Možná se to stalo i vám. „Aplikace, kterou používáte, je zastaralá,“ zní z telefonu. Mluví sice automat, ale na tom není nic podezřelého. Volající se totiž na mobilu zobrazil jako banka, kterou používáte. Asistent rovnou nabízí i cestu, jak „aktuální verzi“ bankovnictví stáhnout.

Stačí chvilka nepozornosti a v telefonu máte falešný software podvodníků.

Na druhou stranu se stále učí i bankéři. Podvodníci tak často své oběti posílají vybírat peníze do jiného města, aby své klienty na cizí pobočce nepoznali a nebylo zaměstnancům podezřelé, že klient místo obvyklých pěti tisíc vybírá půl milionu.

Má smysl tyhle telefonáty nahlašovat na policii?

Ano. Podle mého dostává policie za tyto podvody neprávem bídu, lidé mají pocit, že to neřeší. Blbé je, že není moc způsobů, jak to řešit. Vše probíhá v online prostoru, podvodníci jsou velmi těžko vystopovatelní a často mají podvody původ v zahraničí.

Konkrétně letos se policistům povedlo vystopovat tato podvodná call centra až na Ukrajině a zatkli několik skupin. Tehdy ze strany policie i padla výhrůžná věta, že jestliže byli schopní vystopovat podvodníky až na Ukrajině, kde probíhá válka, mají se tito šmejdi doma na co těšit.

Na Seznam Zprávách je tvojí parketou mimo jiné i odhalování dezinformací. Na čem teď pracuješ? Chystáš další přednášky ve školách?

Asi dva týdny zpět jsme se podívali na výběr lží a nepravd, které zazněly na návštěvě Víta Rakušana v Karviné. S Konstantinem Sulimenkem chceme vyjet do dalších škol, v tom pokračujeme.

Reklama

Doporučované