Hlavní obsah

Podcastový tým Lenky Kabrhelové přechází z Vinohradské 12 do Seznam Zpráv

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

„Po téměř třech letech intenzivní práce na zpravodajském podcastu v Českém rozhlasu jako tým cítíme, že je čas na změnu,“ říká Lenka Kabrhelová.

Reklama

Lenka Kabrhelová, která se svým týmem vybudovala nejúspěšnější český zpravodajský podcast Vinohradská 12, bude od jara působit v Seznamu.

Článek

Spolu s Lenkou Kabrhelovou do redakce Seznam Zpráv přijdou i její další kolegové z veřejnoprávního rozhlasu. Tým, v němž budou mimo jiné působit editor Pavel Vondra a producentka Barbora Sochorová, začne připravovat nové podcasty pro českou internetovou jedničku. Jeho součástí bude i sound designér Martin Hůla.

„Seznam má předpoklady být hlavním místem, kde mohou Češi poslouchat nejlepší podcasty a digitální audio obecně,“ říká Jakub Unger, ředitel divize Zpravodajství a rádií. „Příchod týmu kolem Lenky Kabrhelové ještě víc urychlí rozvoj naší úspěšné podcastové platformy a zároveň je také příležitostí pro rozšiřování kvalitního obsahu našich rádií,“ dodává Unger.

Lenka Kabrhelová, která byla v minulosti rozhlasovou zahraniční zpravodajkou v Rusku a USA, dostala za podcast Vinohradská 12 novinářskou Cenu Karla Havlíčka Borovského. „Dostali jsme nabídku vytvořit nový podcast na serveru Seznam Zprávy. Po téměř třech letech intenzivní práce na zpravodajském podcastu v Českém rozhlasu jako tým cítíme, že je čas na změnu,“ říká Lenka Kabrhelová. „Těšíme se na možnost posunout kupředu úspěšný formát, který jsme vybudovali, s týmem kvalitních novinářů, kteří se v Seznam Zprávách věnují kritické žurnalistice. Zárukou vysokého standardu novinařiny pro nás je plánovaná spolupráce s Radkem Kedroněm, který byl ve své roli šéfredaktora iRozhlas.cz nejbližším obsahovým partnerem našeho týmu.“

Radek Kedroň bude od března působit v redakci Seznam Zpráv jako zástupce šéfredaktora pro investigativu a publicistiku.

Šéfredaktor Seznam Zpráv Jiří Kubík říká: „Mám velkou radost z toho, že obrovští profesionálové jako Lenka Kabrhelová a její tým se stanou součástí Seznam Zpráv. V kombinaci jejich zkušeností a velkého nadšení se schopnostmi, zjištěními a nadšením řady výborných novinářů, kteří v Seznam Zprávách už působí, cítím mimořádnou sílu.“

Zájem o podcastovou tvorbu redakce Seznam Zpráv v roce 2021 narostl o stovky procent. Audiopořady jsou dostupné k přehrání jak na samotném webu SZ.cz, tak na platformě Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích. Seznam Zprávy se pustily do vlastní podcastové tvorby v prosinci 2019.

Podcastový tým pod vedením Hany Němečkové připravuje podcasty o politice, byznysu, zahraničních událostech nebo fotbalovém zákulisí. Mezi nejpopulárnější podcasty patří Vlevo dole politických komentátorů Lucie Stuchlíkové a Václava Dolejšího, investiční rádce Ve vatě nebo hard talk rozhovory, které v podcastu Ptám se já vedou Marie Bastlová a Veronika Sedláčková.

Nejposlouchanějším podcastem Seznam Zpráv je série České podsvětí, kde investigativní novinář Josef Klíma vzpomíná na známé i neznámé kriminální případy od 90. let do současnosti: dosud nasbírala přes 2,5 milionu digitálních poslechů.

Reklama

Související témata:

Doporučované