Hlavní obsah
Online

Co se děje v redakci: Podcast Mediální cirkus vyrazil na debatu se studenty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Petra Benešová, Seznam Zprávy

Podcast Mediální cirkus s redaktory Seznam Zpráv na diskusi se studenty.

aktualizováno •

Střípky z redakční kuchyně. Postřehy reportérů z terénu. Informace o tom, co pro vás právě připravujeme. Zpravodajové Seznam Zpráv vám v reálném čase poodkrývají, jak vzniká naše zpravodajství.

Článek
  • 9. února: Reportéři Seznam Zpráv na mistrovství světa v biatlonu

    Nové Město na Moravě hostí už 54. ročník mistrovství světa v biatlonu. V českém areálu se mistrovství světa odehrává podruhé. Na místě je už naše reportérská dvojice Jaroslav Gavenda a fotograf Michal Turek. Čekají zde na hlavní bod pátečního programu sportovního klání – sprint žen.

    Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

    Popisek foto: Jaroslav Gavenda a fotograf Michal Turek připravují reportáž z mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě.

  • 17. května: Seznam Zprávy na diskuzi se studenty

    Autorský tým podcastu Mediální cirkus v pátek odpoledne vyrazil na diskuzi se studenty Fakulty sociálních věd UK. Připojili se k nim také redaktorka Natálie Sousa a reportér Vojtěch Blažek, aby společně ukázali, co všechno novinářské povolání obnáší. Jak se o novinařině bavit? Jaká cesta vede k úspěšné kariéře novináře v Česku? A jak je naopak těžké na začátku v novinařině prorazit? Nejen na to přišla na setkání řeč.

    Vystoupení na FSV UK je první zastávkou, Mediální cirkus bude v podobných debatách se studenty žurnalistiky pokračovat.

    Foto: Petra Benešová, Seznam Zprávy

    Podcast Mediální cirkus na debatě se studenty.

  • Reportéři Seznam Zpráv s Babišovou stínovou vládou v Jičíně

    Politický reportér a analytik Seznam Zpráv Václav Dolejší spolu s fotoreportérkou Seznam Zpráv Renatou Matějkovou celý čtvrtek sledovali výjezdní zasedání stínové vlády Andreje Babiše v Jičíně. Reportáž doplněnou o nevšední fotogalerii naleznete v pátek ráno na Seznam Zprávách.

    Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

    Stínový premiér Andrej Babiš v Jičíně.

  • Reportéři na místě činu

    Jan NovákMichal Šula strávili noc v Handlové na Slovensku, kde došlo ve středu odpoledne k atentátu na Roberta Fica.

    „Něco takového se dalo čekat. Lidé jsou podráždění. Není divu. Ceny jdou nahoru, není práce, mladí odcházejí. Je to katastrofa,“ řekla jim jedna z místních žen.

    Přečtěte si celou reportáž

  • 16. května: Podcast Nosiči ledu zakončí rozhovorem s Jiřím Novotným

    Mistrovství světa v hokeji je v plném proudu, zatímco podcastová série Nosiči ledu spěje do svého finále. Podcast představující velkolepé momenty historie českého hokeje ve čtvrteční epizodě nabídne rozhovor s Jiřím Novotným. Členem týmu, který jako zatím poslední získal na mistrovství světa zlatou medaili (2010).

    Jiří Novotný hrál na osmi mistrovstvích, jeho poslední se konalo v roce 2015 v Praze. V podcastu také vypráví, jak speciální je hrát před domácím publikem: „My jsme vyjeli z hotelu, před námi i za námi policejní auta, všude kolem lidé s vlajkami. A v tomhle jsme jeli těch 15–20 minut na stadion. Já jsem ten tlak cítil, bylo to určitě jiné než na těch sedmi předešlých šampionátech, co jsem odehrál,“ vzpomíná v podcastu.

    Rozhovor vychází ve čtvrtek. Jak se zadaří Čechům na hokejovém šampionátu letos? Sledujte více na Seznam Zprávách.

    Foto: Seznam Zprávy

    Hokejista Jiří Novotný s autorem podcastu Tomášem Kučerou.

  • 15. května: Reportéři dorazili na Slovensko

    Reportéři Seznam Zpráv Jan NovákMichal Šula dorazili do Handlové, kde se odehrál atentát na premiéra Fica. Na Slovensko kromě nich vysíláme také Vojtěcha Gavriněva, který bude pro vás sledovat situaci v Bratislavě.

    Během čtvrtka sledujte pravidelně Seznam Zprávy, chystáme pro vás také živá studia o situaci na Slovensku a zdravotním stavu premiéra Roberta Fica.

  • 15. května: Noc protestů v Tbilisi objektivem fotografa Seznam Zpráv

    Gruzie je na nohou kvůli schválení zákona o zahraničním vlivu, který by zemi podle kritiků přiblížil k Rusku. Na protivládních demonstracích cítíte odhodlání. Nezvyklé jsou i opakované brutální zásahy policie, popisují z místa reportéři Seznam Zpráv Michal Turek a Anna Hrdinová.

  • 14. května: Reportéři Seznam Zpráv mezi demonstranty v Tbilisi

    Před gruzínským parlamentem to vře. Davy lidí tu protestují proti zákonu o zahraničním vlivu, který jen před pár hodinami prošel posledním čtením. Už od odpoledne se nedaleko hlavního náměstí v Tbilisi scházeli lidé, často zahalení do vlajek Gruzie nebo Evropské unie. S přibývajícími hodinami protesty nabíraly na síle.

    Všichni, se kterými se tu dáme do řeči, odsuzují zákon, který prosadila vládnoucí strana Gruzínský sen, popisují z místa reportéři Seznam Zpráv. První reportáž, kterou do pražské redakce Anna Hrdinová a Michal Turek zaslali, najdete zde.

    Foto: Anna Hrdinová, Seznam Zprávy

    Reportérka Seznam Zpráv Anna Hrdinová a fotograf Michal Turek před parlamentem v Tbilisi.

  • 14. května: Reportéři Seznam Zpráv vyrazili do rozbouřené Gruzie

    Snahy Gruzie přimknout se k Západu pomalu uvadají. Vláda navzdory masivním protestům, které zachvátily Tbilisi, právě v posledním čtení projednává zákon o zahraničních agentech. Legislativu, která zemi místo do Evropy přibližuje ruskému autoritářství.

    Atmosféra v zemi, která nyní znovu míří do náruče svého většího souseda, se přiostřuje. Zpočátku poklidné protesty v ulicích se proměnily v brutálně potlačované akce.

    V den, kdy se očekává schválení kontroverzního zákona, se do hlavního gruzínského města vypravili reportérka Seznam Zpráv Anna Hrdinová a fotograf Michal Turek.

    První zprávy z místa zveřejníme na Seznam Zprávách už během pozdního večera.

    Foto: Seznam Zprávy

    Reportérka zahraniční redakce Seznam Zpráv Anna Hrdinová a fotograf Michal Turek krátce před odletem do Tbilisi.

  • 14. května: Reportér na předvolební cestě v Německu

    Reportér Milan Rokos je v Německu, kde se debatuje o tom, jak zastavit narůstající násilí vůči politikům. První jeho zastávkou je bavorský Würzburg, chystá se ještě do Durynska a Saska, což jsou bašty Alternativy pro Německo.

    Můžete se těšit na sérii reportáží a rozhovorů o tom, jak politici z různých německých stran v napjaté atmosféře vedou kampaň a jak to vnímají voliči. Německo je po Nizozemsku a Maďarsku třetí zastávkou v našem seriálu Než zvolí populisty, který mapuje nálady v evropských zemích před červnovými volbami do Evropského parlamentu.

    Foto: Milan Rokos, Seznam Zprávy

    Milan Rokos před poničeným plakátem lídra evropských lidovců Manfreda Webera ve Würzburgu.

  • 5. května: Reportéři na oslavách ukrajinských Velikonoc

    Náš fotograf Michal Turek a reportérka Tereza Ulrychová se vydali na Novoborsko, kde česko-ukrajinská komunita slavila pravoslavné Velikonoce. Na fotogalerii z místa se můžete podívat již nyní, brzy vám nabídneme i příběhy tamní komunity.

    Foto: Michal Turek

    Michal Turek a Tereza Ulrychová v Novém Boru.

  • 3. května: 5:59 uvádí nový podcast Sekty CZ o zjištěních Kristiny Cirokové

    Tým 5:59 se rozhodl znovu spojit síly s investigativní redakcí Seznam Zpráv a po úspěšném podcastu Slopné: Kdo je vrah? přichází s dalším projektem. S Kristinou Cirokovou, která víc než rok pracovala na tématu sekt působících v České republice, představí každý pátek ta nejzásadnější zjištění s excelentním zvukovým doprovodem. První epizodu sedmidílné série Sekty CZ si můžete poslechnout už nyní ve svých oblíbených aplikacích v kanále podcastu 5:59 nebo na webu Seznam Zpráv.

    Foto: Seznam Zprávy

    Sekty CZ: nový podcast investigativní redakce Seznam Zpráv a týmu 5:59.

  • 29. dubna: Fotograf Michal Turek oceněn porotou Czech Press Photo

    Fotoreportáž Michala Turka byla oceněna cenou Czech Press Photo za fotografii měsíce března. Reportáž pochází z Katalánska, které se potýká se suchem, jež překonalo už veškeré historické rekordy.

    „Přípravy na focení této přehrady jsem započal už asi týden před návštěvou, to když jsem si musel vyřídit veškerá povolení k letu s dronem. Věděl jsem totiž, že právě díky leteckým snímkům se mi lépe podaří zachytit, jak vážná situace na dně přehrady panuje,“ popisuje práci na fotoreportáži Michal Turek.

    „Fotografie Michala Turka jsou opravdu krásné. Kromě toho, jak se podařilo Michalovi ve Španělsku nasnímat ‚téma sucho‘, oceňuji i jeho skvělou přípravu před cestou. Podařilo se mu získat licenci pro použití dronu, a nasnímat tak opravdu výjimečné záběry,“ doplňuje šéfredaktor Seznam Zpráv Jiří Kubík. Prohlédněte si oceněné snímky.

    Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

    Fotoreportáž fotografa Seznam Zpráv byla oceněna cenou Czech Press Photo za měsíc březen.

  • 26. dubna: 5:59 připravuje audio čtrnáctideník MDŽ

    Lenka Kabrhelová si k sobě do nové podcastové řady MDŽ přizvala moderátorskou posilu, šéfeditorku Seznam Zpráv Veroniku Lehovcovou Suchou, aby společně se svými hosty lehkým jazykem mluvily o nelehkých věcech, které ale má cenu slyšet. A to v delším formátu, než na který jsou posluchači zpravodajského podcastu 5:59 zvyklí. Chtějí dát touto formou prostor hlasům, o nichž si myslí, že by si zasloužily ve veřejném prostoru větší pozornost. Tyto rozhovory budou vycházet jednou za dva týdny.

    Tématem prvního dílu je nenávist k ženám ve veřejném prostoru, o níž si moderátorky povídají se slovenskou novinářkou Zuzanou Kovačič Hanzelovou a reportérkou Seznam Zpráv Lucií Stuchlíkovou.

    První díl speciální řady si můžete poslechnout už tuto sobotu 27. dubna ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo na webu Seznam Zpráv v kanálu podcastu 5:59.

    Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

    V sobotu vychází první díl speciální řady 5:59 MDŽ.

  • 26. dubna: Chystáme pro vás sérii reportáží z předvolebního Maďarska

    Český ministr zahraničí Jan Lipavský je pracovně v Budapešti, kde jednal se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem o vzájemných vztazích či o situaci na Ukrajině napadené Ruskem.

    Szijjártó patří k nemnoha evropským politikům, kteří se v posledních měsících setkali se šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem, což zdůvodňoval tím, že Maďarsko chce dál spolupracovat s Ruskem v oblastech, na které se nevztahují sankce.

    Součástí české výpravy do Budapešti je i středoevropský zpravodaj Seznam Zpráv Filip Harzer, který se večer od delegace odpojí a bude v Maďarsku pokračovat v reportážní cestě. Redakce Seznam Zpráv sérií reportáží mapuje nálady v evropských zemích před blížícími se eurovolbami. V Maďarsku nás – vedle přístupu k Ukrajině – zajímají témata jako svoboda a pluralita médií, rostoucí euroskepticismus či nálada ve společnosti roky ovládané Viktorem Orbánem.

    Foto: Seznam Zprávy

    Filip Harzer v Budapešti na Univerzitě Ludovika. Právě tady za chvíli začne přednáška Jana Lipavského na téma střední Evropa a český pohled na válku na Ukrajině.

  • 22. dubna: Chystáme pro vás sérii reportáží z předvolebního Nizozemska

    Reportér Milan Rokos ze zahraniční redakce Seznam Zpráv strávil uplynulý týden v Nizozemsku, kde pro vás chystal reportáže o předvolebních náladách v této zemi.

    Evropské volby se blíží a v Nizozemsku budou ve znamení vyostřené debaty o migraci. V podzimních volbách tu vůbec poprvé zvítězila krajně pravicová Strana pro svobodu Geerta Wilderse, uspělo další populistické uskupení.

    Nadto se Nizozemsko nedávno stalo jedním z center farmářských protestů zaměřených proti Green Dealu, takže posílení populistů je tam takřka jistotou.

    Cesta Milana Rokose je součástí minisérie Seznam Zpráv k eurovolbám, kterou jsme nazvali „Než Evropa zvolí populisty“. Podrobně o celém projektu zde.

    Foto: Seznam Zprávy

    Milan Rokos po příjezdu do Amsterdamu.

  • 16. dubna: Reportérka Seznam Zpráv s premiérem Fialou v Bílém domě

    Reportérka Seznam Zpráv Tereza Ulrychová, která se primárně zabývá americkou politikou, je aktuálně coby součást delegace premiéra Petra Fialy na návštěvě Washingtonu. Českého ministerského předsedu „sledovala“ až do Oválné pracovny Bílého domu.

    Joe Biden před kamerami poděkoval Česku za pomoc Ukrajině a také nezapomněl připomenout výročí českého vstupu do NATO. Za zavřenými dveřmi se poté dvojice věnovala česko-americkým vztahům a Biden prý vzpomínal na své návštěvy Česka.

    Foto: Seznam Zprávy

    Reportérka Tereza Ulrychová před Bílým domem.

Související témata:

Hlavní zprávy