Hlavní obsah

Pád Liberty by znamenal přerod. Už jsme to zažili, říká developer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Sledujte první část přímého přenosu konference o proměnách moravskoslezského regionu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Seznam Zprávy pořádají v rámci nedávného vyhlášení České elity první regionální konferenci. Hosté v ní řešili problémy a příležitosti v Moravskoslezském kraji.

Článek

Má ocelářství v Česku budoucnost? Musí spoléhat na zahraniční investory, nebo je dokážou zastoupit velké české firmy a společnosti? Můžeme problémy oceláren Liberty považovat za lakmusový papírek proměny moravskoslezského regionu?

Právě na tyto a další otázky hledali odpovědi během první regionální konference, kterou Seznam Zprávy pořádají v rámci nedávného vyhlášení České elity – žebříčku nejhodnotnějších českých firem. Koná se v Muzeu Tatra Kopřivnice.

Další vývoj ve společnosti Liberty Ostrava, která se potýká s problémy, určí budoucnost celého moravskoslezského regionu. „Problémy společnosti se nemalou měrou podepisují na fungování Moravskoslezského kraje. Je to velký zaměstnavatel. V případě likvidace Liberty by nemělo práci asi 35 tisíc pracovníků,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro finance a investice Jaroslav Kania. Šest tisíc pracuje přímo v Liberty, další tisíce jsou na její provoz napojené.

Podle členky představenstva společnosti Witkowitz Michaely Žvakové by nyní firmy v regionu pro všechny případně propuštěné práci neměly. Ale v budoucnosti, pokud se region bude rozvíjet, by měli práci najít všichni.

Podle diskutujících by však případný pád společnosti pro region znamenal zároveň příležitost. „Každá katastrofa stmeluje a je to signál, abychom se zamysleli nad budoucností a abychom na tyto situace byli lépe připraveni,“ uvedl Kania.

Podle Žvakové je třeba zaměřit se na proměnu kraje a dát příležitost jinému průmyslu. „Je třeba se více soustředit například na technologicko-průmyslový vývoj, a ne pouze na těžkou výrobu,“ uvedla.

Podle Pavla Sovičky, jednatele společnosti Panattoni, která mimo jiné buduje průmyslové zóny, je třeba umožnit vstup nových firem a expanzi lokálních firem, které absorbují propuštěné zaměstnance. „Proto je nutné zjistit, zda je na tento krok infrastruktura v regionu připravená,“ uvedl během debaty SZ Byznys v rámci projektu Česká elita.

Proměny a potenciál moravskoslezského regionu

Jsou problémy Liberty součástí proměny regionu?

Do 1. debaty Seznam Zpráv přijali pozvání:

Denisa Materová - členka představenstva Promet Group

Michaela Žvaková - členka představenstva Witkowitz

Jaroslav Kania - náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro finance a investice

Pavel Sovička - jednatel Panattoni

Kraj je podle náměstka hejtmana Jaroslava Kanii na další rozvoj připraven. Problémem jsou ale průmyslové plochy. „Máme problém investorům nabídnout ucelené plochy. Bojujeme s tím, že není vůle vlastníků tyto plochy pro společnost obětovat, aby se Moravskoslezský kraj díky přicházejícím společnostem rozvíjel,“ uvedl. A dodal, že průtahy při přípravě zón mohou potenciální investory odradit – a to se týká i případu zvažované gigafactory v obci Dolní Lutyně.

V prvním bloku debatovala členka představenstva Promet Group Denisa Materová, členka představenstva společnosti Witkowitz Michaela Žvaková, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro finance a investice Jaroslav Kania a Pavel Sovička, jednatel společnosti Panattoni.

Druhá část konference v Kopřivnici

Druhá část konference se věnovala cestám vedoucím k co největšímu využití potenciálu místa i zdejších firem. Co dělat pro to, aby kvalifikovaní lidé neodcházeli, a jak nastavit spolupráci s univerzitami a studenty? A jak moc pomůže zaměření na ekologii?

O tom debatovali ředitelka Colours of Ostrava Zlata Holušová, generální ředitel Kofoly Daniel Buryš, generální ředitel Tonaku Jiří Tourek a Marek Potysz, zakladatel Moje ambulance.

Partnerem konference je společnost Promet Group.

Reklama

Doporučované