Hlavní obsah

Ředitel gymnázia, který psal o „Zemanech“ v kompostu, dostal namísto pokuty rekordní odměnu

Takto ředitel gymnázia popisoval, o kolik by mohl přijít peněz. Nakonec je ale situace jiná.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vedení Ústeckého kraje chtělo ředitele teplického gymnázia potrestat za výrok na adresu prezidenta Miloše Zemana. Nakonec ale dostal svou nejvyšší odměnu.

Článek

Případ ředitele teplického gymnázia Zdeňka Bergmana, který v říjnu na Facebooku poslal v nadsázce vzkaz školníkovi, aby zahrabal do kompostu školní portréty prezidenta Miloše Zemana, má nečekaný závěr.

Někteří lidé z vedení Ústeckého kraje, který je zřizovatelem gymnázia, totiž původně naznačovali, že by ředitel Bergman mohl být za svůj příspěvek na sociální síti nějak potrestán – s tím, že by nemusel dostat právě odměny.

Nakonec se situace změnila. Ústecká krajská rada řediteli peníze nesebrala. Seznam zjistil, že mu vedení kraje schválilo ve středu půlroční odměnu ve výši 95 tisíc korun.

„To je milé překvapení. Je to nejvyšší odměna, jakou jsem kdy dostal,“ zareagoval pro Seznam na zmíněnou částku ředitel gymnázia Zdeněk Bergman.

Ten už v roce 2014 po prvním případu, kdy prezident použil ve veřejnoprávním rozhlase vulgární výrazy, nechal sundat prezidentovy portréty ze školních tříd. Letos v polovině října, kdy prezident opět mluvil v rozhlase sprostě, se ohradil znovu.

V reakci napsal na Facebook: „Po rozhovoru pana prezidenta pro Český rozhlas jsem školníkovi uložil, ať ty obrazy (prezidenta Zemana) zahrabe do kompostu.“

Bylo to uvedeno v nadsázce – portréty prezidenta republiky nadále leží ve skladu teplického gymnázia.

Co řekl prezident Miloš Zeman v Českém rozhlase:

Video: iRozhlas.cz

Několik dní na to se Bergman setkal s náměstkem ústeckého hejtmana pro školství Petrem Šmídem. Ten během schůzky Bergmanovi řekl, že poškodil Ústecký kraj i školu. Zároveň mu náměstek hejtmana oznámil, že kvůli tomu přijde o odměny.

Jenže po pár týdnech se situace uklidnila. Na středečním jednání se už radní k tomu případu nevraceli. „Situace byla klidná, nerozebírali jsme to,“ popsal jeden z radních.

Další radní pak doplnil, že se naopak řešilo, jak ředitele škol lépe odměňovat. Zatímco platy učitelů v poslední době rostou, jejich zůstávají ve zhruba ve stejné výši.

Reklama

Doporučované