Hlavní obsah

Ředitel nemocnice: Situace je kritická, odkládáme i pacienty s rakovinou

Situace je kritická, říká ředitel Krajské nemocnice Liberec.Video: KNL

 

Reklama

Kvůli vytíženosti nemocnic v souvislosti s koronavirem se výrazně omezuje péče o další pacienty, upozornil ředitel liberecké krajské nemocnice.

Článek

„Kapacity nemocnic v Libereckém kraji začínají být kriticky vytížené. Velmi vytížená je všechna kapacita intenzivní péče,“ líčí ve videu zveřejněném na Facebooku ředitel Krajské nemocnice Liberec Richard Lukáš.

Lékaři prý od veřejnosti slýchají, že ohledně vytížení kapacit lžou a že nemocnice jsou prázdné. „Není to pravda a absolutně bych si vás nedovolil takto informovat, kdybych měl nemocnici prázdnou,“ dodal Lukáš.

Upozornil, že situace je tak vážná, že se už nyní nedostává léčba na celou řadu lidí, kteří koronavirus nemají. Zpožďuje se dokonce i léčba velmi vážných onemocnění. „Odkládáme pacienty s nádorovými onemocněními, protože na ně nemáme kapacitu,“ uvedl Lukáš.

Ředitel také vyzval občany, aby dodržovali nastavená opatření. „Nosit roušku pod nosem je projev nekázně, nerozumu a nepochopení,“ vzkázal lékař. Veřejnost poprosil, aby situaci nepodceňovala a brala ji co možná nejvážněji.

Podobné zkušenosti líčí i další ředitelé nemocnic. Seznam Zprávy minulý týden přinesly reportáž například z jihomoravských špitálů. Na některých místech například došel personál a museli sloužit hasiči nebo studenti. Problémy s vytížeností a nedostatkem personálu popisuje ve svém deníku i reportér Seznam Zpráv Jan Novák, který pracuje jako dobrovolník v Uherskohradišťské nemocnici.

Experti varovali, že nemocnice mohou začít kolabovat již v první polovině listopadu. Česko se na to chystá stavbou polních nemocnic – jedna už vyrostla v Praze, druhá se staví v Brně. „Lidé bohužel budou umírat o samotě, na chodbách nemocnic a bez patřičné péče. Lékaři budou rozhodovat o osudu lidí podle věku, jak se dělo v Itálii,“ nastínil vývoj pro Seznam Zprávy datový vědec Petr Ludwig.

Reklama

Doporučované