Hlavní obsah

Ředitel policie je obžalován za škodu 14 milionů. Nakupoval, jen aby se utrácelo, uvádí žalobce

U soudu je benešovský policejní ředitel Pavel Havránek.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Šéf benešovské policie je obžalován za zneužití pravomoci veřejného činitele a další trestné činy.

Článek

Městský soud v Praze začal řešit případ ředitele policie v Benešově, kterému by při prokázání viny hrozilo 5 až 12 let vězení.

Pavel Havránek je obžalován, že jako ekonomický náměstek středočeského policejního ředitelství se podílel na zmanipulování řady výběrových řízení. Škoda, která podle žalobců vznikla v letech 2009 a 2010, je vyčíslena na 14 milionů korun.

Obžaloba za zneužití pravomoci veřejného činitele a další trestné činy nic nezměnila na tom, že Pavel Havránek nadále působí v čele benešovských policistů.

Podle žalobce Jiřího Zadražila se dopustil také pletich při veřejné soutěži, porušování povinnosti při správě cizího majetku a zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Obžaloba se týká tendrů z doby, kdy byl náměstkem šéfa středočeské policie Václava Kučery. Kučera ho odmítl odvolat s tím, že by to bylo pouhé gesto a že každou obdobnou záležitost posuzuje individuálně.

Havránek senátu řekl, že se žádného trestného činu nedopustil. "Vždy jsem postupoval v souladu se zákonem a v zájmu mého zaměstnavatele tak, abych ho nepoškodil, natož abych pro sebe získal nějakou výhodu," prohlásil. "Jsem z policejní rodiny, veškeré moje příbuzenstvo pracuje u policie," uvedl.

Zdůraznil, že dosud nikdy nebyl kázeňsky trestán, naopak byl několikrát vyznamenán policejním prezidentem.

Vedle Havránka usedlo na lavici obžalovaných dalších pět lidí, tři působící na středočeském policejním ředitelství a dva zástupci firem, které policisté podle žalobců zvýhodnili na úkor konkurence.

Žalobci tvrdí, že Havránka i ostatní obviněné z řad policie k trestné činnosti vedla mimo jiné snaha „stůj co stůj vyčerpat veškeré finanční prostředky ze státního rozpočtu”, které mělo krajské ředitelství k dispozici.

Nákup zboží - například tiskáren, tonerů nebo notebooků - byl přitom nadbytečný a nehospodárný, protože policisté měli těchto předmětů dostatek na skladě.

Reklama

Související témata:

Doporučované