Hlavní obsah

Ředitelé základních škol na Jižním Městě jsou nespokojeni se zřizovatelem

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ředitelé všech základních škol zřizovaných Prahou 11 vyjádřili v otevřeném dopise určeném radním městské části nespokojenost se spoluprací se zřizovatelem.

Článek

Ředitelé postrádají mimo jiné jednotnou metodickou pomoc nebo podporu při žádostech o dotace a granty na modernizaci škol.

Ředitelé v otevřeném dopise napsali, že od svého zřizovatele dostávají nejednoznačné a chaotické pokyny. Radnice jim podle nich rovněž neposkytuje metodickou podporu při žádání o dotace a granty od hlavního města, z Ministerstva školství nebo od Evropské unie a součinnost při financování projektů. Vadí jim i to, že se nemohou účastnit jednání, která přímo ovlivňují jejich práci a rozhodování. Zmínili mimo jiné jednání k rozpočtu pro školství, k účtování dotací nebo k elektronickým zápisům.

Jasná, specifikovaná a objektivní kritéria podle ředitelů postrádá rovněž hodnocení ředitelů, a to jak z pedagogického, tak finančního hlediska. V potaz se podle ředitelů neberou jejich námitky a v případě snahy o nápravu pochybení jim chybí jakákoliv zpětná vazba. „Hodnoceny nejsou naše úspěchy a pozitiva, ale spíš nedostatky, které se dají vytknout a následně finančně postihnout,“ uvedli ředitelé.

Vedení škol jedenácté městské části kritizuje rovněž, že se školy musí starat o budovy, v nichž působí, přestože je Praha 11 pronajala ke správě své firmě Jihoměstská majetková. Školy jsou podle ředitelů nuceny zajišťovat mnohé opravy ze svých prostředků, na což jim v rozpočtu zbývá minimální částka.

Praha 11 zřizuje devět základních škol. Na Jižním Městě vládne koalice Pirátů, ANO, ODS, TOP 09 a STAN. Radnici vede starosta Jiří Dohnal (Piráti), oblast školství má v kompetenci radní Zuzana Ujhelyiová (Piráti). Městská část, kde žije 77 600 obyvatel, zahrnuje katastrální území Chodova a Hájů.

Reklama

Související témata:

Doporučované