Hlavní obsah

Ředitelka sociálního ústavu obcházela zákon, přišla si na 100 tisíc

Foto: Seznam Zprávy

Ředitelce sociálního ústavu hrozí osm let vězení.

Reklama

Policie obvinila ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky čtyřiačtyřicetiletou ženu, která podle ní obešla zákon, když jako ředitelka sociálního ústavu v obci na Frýdecko-Místecku chtěla nechat rozšířit jeho kapacitu.

Článek

„Oslovila pouze jednu domluvenou firmu, od které dostala odměnu okolo 100 000 korun,“ uvedla policejní mluvčí Eva Michalíková.

Veřejné zakázky podle policie žena opakovaně obcházela, když byla ředitelkou sociálního ústavu. „Zřizovatelem tohoto ústavu je jedna z obcí na Frýdecko-Místecku, kde také ředitelka působí v zastupitelstvu. Vše mělo proběhnout od roku 2017 do srpna 2019. K tomu, aby získala dotační titul a peníze od kraje, musela rozšířit ubytovací kapacitu daného ústavu,“ vysvětlila policistka.

Ředitelka měla podle zákona o zadávání veřejných zakázek oslovit minimálně 3 firmy a požádat o cenové nabídky na projekty i samotnou realizaci. Podle policie se ale obrátila pouze na jednu společnost z Karvinska. Po domluvě s jejím šéfem, ještě před vyhlášením první veřejné zakázky na stavební úpravy sociálního ústavu, údajně ředitelka poskytla firmě podklady pro vypracování projektové dokumentace k této veřejné zakázce, na základě čehož ji šéf karvinské firmy získal.

„V této nabídce už měla být zahrnuta i odměna pro paní ředitelku, jak oba obvinění uvedli ve svém výslechu. Dále po domluvě obviněný muž měl zajistit a nechat vyhotovit fiktivní dvě další nabídky, které byly ještě s vyšší částkou, než kterou předložil on sám sociálnímu ústavu. Zakázku tudíž získal, a ředitelka si tak měla přijít na ‚odměnu obálkovou metodou‘ okolo sta tisíc korun,“ podotkla Michalíková. Celková cena zakázek byla přes půl milionu.

Ženě hrozí až osm let vězení. Sedmatřicetiletý šéf firmy z Karvinska, jenž byl obviněn i z podplácení, může jít do vězení až na tři roky.

Reklama

Doporučované