Hlavní obsah

Ředitelství silnic a dálnic začalo u výpadovky z Hradce na Pardubice stavět protihlukové stěny

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) v pondělí začalo stavět protihlukovou stěnu u výpadové silnice z Hradce Králové na Pardubice. Od hluku ze silnice bariéra odstíní bytové domy podél Rašínovy třídy.

Článek

Stavba 700 metrů dlouhé stěny by měla trvat do konce listopadu a přijít na 39,7 milionů korun bez DPH. Po silnici ve dne projede přes 30.000 aut a v noci přes 4000 vozů. Jde o jednu z nejzatíženějších silnic v regionu.

Kvůli stavbě silničáři omezili provoz na Rašínově třídě. Uzavřen je jeden ze dvou jízdních pruhů ve směru na Pardubice. „To se částečně dotkne také Střelecké a Sokolské ulice (na městském okruhu), kde se vozidla již budou muset začít řadit do jednoho jízdního pruhu,“ řekl ředitel hradecké správy ŘSD Marek Novotný.

Odlehčovací objízdná trasa pro auta směřující z Hradce Králové směrem na Pardubice vede po městském okruhu ve směru od kruhového objezdu Brněnská přes křižovatku Tesla a kolem zóny OBI na kruhovou křižovatku u ČKD a dál po I/11 na Pardubice.

ŘSD výstavbou stěny podle radnice reaguje na požadavky města a komise místní samosprávy. Hluk ze čtyřproudé silnice by měl u domů po výstavbě stěny klesnout ve dne o devět decibelů, v noci o 3,5 decibelu.

Domy se stovkami bytů jsou od silnice vzdálené asi 40 metrů. „Hluk z projíždějících vozidel na Rašínově třídě byl v posledních letech již neúnosný, jelikož počty aut, která tudy projíždí, každoročně rostou,“ uvedl náměstek primátora pro rozvoj města Jiří Bláha (ODS).

V posledních týdnech stavbaři v lokalitě dělali přípravné práce. Odstranili stromy a náletové dřeviny, které by výstavbě bránily.

Reklama

Doporučované