Hlavní obsah

Referendum v Brništi rozhoduje o obnovení těžby kamene na Tlustci

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Lidé v Brništi na Českolipsku dnes v místním referendu rozhodují o podpoře obnovení těžby čediče na kopci Tlustec. Kámen se tam s krátkou výjimkou netěží už přes 20 let.

Článek

O obnovu těžby usiluje od roku 2012 nový vlastník, kterým je společnost Kamenolom Brniště. Obyvatelé se ale bojí otřesů, hluku, prašnosti i nadměrné dopravní zátěže. Hlasovat mohou až do 22:00 na třech místech v Brništi, Velkém Grunově a Luhově.

Zastupitelé obce v únoru schválili i přes četné námitky veřejnosti podmínky kompenzační dohody s firmou Kamenolom Brniště. Pokud se na kopci začne kámen znovu těžit, obec by měla dostat od firmy 125 milionů korun během 25 let. Podle starosty Michala Vinše (NEZ) se podařilo také vyjednat, že kamenolom dá 25 milionů na vybudování obchvatu vesnice Luhov, jež patří pod Brniště. Část obyvatel se ale postavila proti a sepsala petici za vyhlášení referenda. Podepsalo se pod ni 330 lidí.

V referendu dnes lidé odpovídají na dvě otázky: „Souhlasíte, aby obec Brniště jakkoliv souhlasila nebo podporovala povolení a provádění těžby v dobývacím prostoru Luhov?“ a „Souhlasíte, aby zastupitelstvo obce Brniště přijalo negativní stanovisko vůči těžbě v dobývacím prostoru Luhov?“ V obci je zhruba 1050 oprávněných voličů, kteří mohou hlasovat. Aby bylo referendum platné, musí přijít nejméně 35 procent z nich. Lidé hlasovat přicházejí. „Kolik jich přišlo, ale nemůžeme v průběhu hlasování sdělovat,“ řekla ČTK za přípravný výbor referenda Kateřina Majdiaková.

Tlustec patří k dominantám Českolipska, je asi dva kilometry od Brniště. Čedič se tam těžil od 70. let 20. století. V roce 1994, kdy lom patřil dnes už zkrachovalé firmě Beron, ale začali lidé z okolí proti těžbě protestovat. Stěžovali si na prašnost, provoz aut, hluk a otřesy při odstřelech, které jim ničily domy. Těžbu čediče v roce 1998 zastavilo Ministerstvo životního prostředí. Krátce obnovena byla v letech 2003 a 2004, od té doby se netěží. Kamenolom Brniště počítá s těžbou až 840 000 tun kameniva ročně po dobu 25 let. K dopravě chce využít hlavně železnici.

Reklama

Doporučované