Hlavní obsah

FN Brno má nový typ buněčné terapie pro lidi s nádorem mízních uzlin

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Fakultní nemocnice Brno podala jako první v ČR nový typ buněčné terapie pacientovi s nádorem mízních uzlin. Je to už třetí preparát pro léčbu pacientů s akutní leukémií nebo lymfomem, tedy zhoubným nádorem mízních uzlin.

Článek

Tento preparát se od předešlých liší jiným výrobním způsobem a je určený pro jiný podtyp onemocnění. Pacient podstoupil v nemocnici odběr vlastních bílých krvinek. Lékaři mu pak podali preparát vyrobený z těchto buněk, které jsou nově naučené odhalit a zničit nádorové buňky. Lymfom se posléze u muže zmenšil na polovinu.

Pacient ze středních Čech má speciální typ nádoru mízních uzlin, který se nazývá mantle-cell lymfom, neboli lymfom z plášťových buněk. „Je to jeden z vzácnějších typů lymfomů, který má často agresivní průběh a výraznou tendenci se pacientům vracet,“ uvedla mluvčí nemocnice Veronika Plachá. Podle lékaře Františka Folbera se muž s lymfomem léčil několik let. „Má za sebou hodně linií chemoterapie, která na čas pomohla, ale pak se lymfom vždy zase vrátil. V těch posledních liniích byla pomoc jen na krátkou dobu nebo chemoterapie vůbec nezabrala,“ řekl Folber.

Změna nastala až díky novému typu buněčné terapie. „Na přelomu roku pacient podstoupil odběr vlastních bílých krvinek a po necelém měsíci mu byl preparát vyrobený z těchto buněk nitrožilně aplikován,“ řekla Plachá. Po měsíci se pacient dostal z nemocnice. „Je zajímavé, jak už po měsíci byly vidět výsledky, i sám pacient si pohmatem všimnul, jak se lymfom zmenšil na polovinu. Laicky by se dalo říct, že my odebereme buňky a výrobce je vycvičí tak, aby uměly poznat a zničit nádorové buňky. Jsou to tedy buňky tomu pacientovi vlastní, které jsou naprogramované tak, aby dokázaly rozpoznat jeden konkrétní znak na nádorových buňkách. A poté jsou schopné tyto nežádoucí buňky zničit,“ uvedl Folber.

Interní hematologická a onkologická klinika má více než dvouleté zkušenosti s předešlými dvěma preparáty buněčné terapie. Dostaly je téměř tři desítky pacientů. „Výsledky odpovídají výsledkům ze zahraničí. Pomůžeme zhruba polovině pacientů a asi třetinu dokážeme vyléčit. Jsou to pacienti, kteří nemají žádnou jinou léčbu a se standardní chemoterapií je jejich přežití minimální,“ řekl Folber.

Nemocnice také zahájila studii pro léčbu třetím preparátem u dětských pacientů s akutní lymfoblastickou leukémií. „Je to nejčastější nádorové onemocnění u dětí. V současné době se lékaři z kliniky dětské onkologie snaží vybrat vhodné dětské pacienty pro tuto moderní léčbu,“ dodala Plachá.

Reklama

Doporučované