Hlavní obsah

Přípravné práce před stavbou Palačovské spojky začnou tento týden

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Přípravné práce před stavbou takzvané Palačovské spojky začnou tento týden. Objednatel, kterým je Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD), předal stavbu zhotoviteli.

Článek

Zhruba pět kilometrů dlouhý úsek silnice mezi Lešnou na Vsetínsku a Palačovem na Novojičínsku propojí páteřní komunikace I/35 a I/48, namísto níž vzniká dálnice D48.

„V průběhu tohoto týdne začnou přípravné práce. Půjde o skrývku ornice, kácení dřevin a záchranný archeologický průzkum,“ uvedla Lucie Trubelíková ze zlínského pracoviště ŘSD. Cílem stavby je podle ŘSD převedení evropského silničního tahu, který je využíván zejména pro tranzitní dopravu, ze současné vytížené trasy silnice I/35 na kapacitní čtyřpru­hovou silnici I/35 v nové trase s napojením na dálnici D48 u Palačova.

Vybudování Palačovské spojky by mělo dopravně ulevit především městu Hranice na Přerovsku a také obcím, přes které vede silnice I/35. Jsou to Hustopeče nad Bečvou, Milotice nad Bečvou a Teplice nad Bečvou na Přerovsku.

„Aktuálně probíhá výběrové řízení na zhotovitele hlavních stavebních prací,“ uvedla Trubelíková. Počítá se s novostavbou silnice I/35 mezi Lešnou a Palačovem, rekonstrukcí dálnice D48 mezi Dubem, částí Starého Jičína na Novojičínsku a Palačovem a dále novou mimoúrovňovou křižovatkou silnic D48 a I/35 v Palačově. Předpokládaná cena stavby je 2,2 miliardy korun bez DPH.

Reklama

Doporučované