Hlavní obsah

Do Českého Krumlova se po pandemii začínají pomalu vracet turisté

Foto: Jihočeská centrála cestovního ruchu, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Turisté zatím přijíždí hlavně o víkendu, větší zájem zaznamenali ubytovatelé o velikonoční pobyty. Město připravilo i velikonoční slavnost. Objednávky na Velikonoce mají i penziony kolem Lipna nebo hotely či chalupy na Písecku.

Článek

Krumlov přišel kvůli koronavirové pandemii o značnou část příjmů z cestovního ruchu. „Jak to vidíme, začaly už před čtrnácti dny velmi dobře fungovat víkendy. Signály od ubytovatelů jsou takové, že se sezona začíná plnit. Všechno nasvědčuje jedné věci, že startovacím bodem by měly být Velikonoce. Jsou zlomovým bodem, kdy se Krumlov začne plnit. Už teď jsou tu skupinky Američanů, které sem vozí cestovní kancelář, objednávají si i gastronomické služby,“ řekl krumlovský místostarosta Josef Hermann (KDU-ČSL).

Do města s centrem zapsaným na seznamu UNESCO míří zatím hlavně individuální turisté, zájezdové autobusy přijedou tak dva za víkend. Krumlov chce letos oslovit evropskou a americkou klientelu. „S asijskou nepočítáme vůbec, byť je velký zájem z Jižní Koreje. Myslíme si, že covid je za námi. Do toho vstoupila válka na Ukrajině, což může některé lidi odradit od cestování do Evropy, ale kolem Velikonoc by se sezona mohla rozjet,“ řekl Hermann.

Krumlov připravil letos nově akci Velikonoční týden. Nabídne od této neděle do 20. dubna řemeslný trh, prohlídky klášterů, koncerty i akce pro děti. Město obnovilo se Schwarzenberskou granátnickou gardou tradici velkopátečního bdění u Božího hrobu.

O velikonoční pobyty je zájem i jinde v kraji. První rezervace hlásí penziony na Lipně, sdělil ČTK výkonný viceprezident ČUCR Jaromír Polášek. Na Písecku jsou některé hotely obsazené od Zeleného čtvrtka do Velikonočního pondělí až z poloviny. „Dotaz při rezervacích byl často i na uprchlíky, zda v hotelu jsou, či ne. Chalupy a chaty jsou v regionu téměř plné, jedná se často o stálé hosty nebo první pobyty. Při placení v chalupách přistupuje nová položka: energie. Majitelé nezvedají cenu paušálně, ale přidá se položka energie dle spotřeby,“ sdělil ČTK produktový manažer turistické oblasti Písecko-Blatensko Martin Slavík.

Turisté se tak pomalu vrací po pandemii. Český Krumlov přišel podle Hermanna za dva roky koronakrize kvůli chybějícím turistům asi o 180 milionů korun. Před pandemií jezdilo do města ročně kolem 16.000 zájezdových autobusů a kolem dvou milionů turistů. V červnu 2019 zpoplatnil Krumlov vjezd zájezdových autobusů do města. Za příjezd a odjezd z takzvaného bus stopu platí jeden autobus 1250 korun. Za první půlrok vybral tehdy Krumlov na poplatcích 20,6 milionu korun. V roce 2020, kdy začala epidemie koronaviru, to bylo o 87 procent méně. Loni získal z placených autobusových stání 290.000 Kč, letos čeká dva miliony. Kvůli koronaviru zrušilo město loni i předloni historické Slavnosti pětilisté růže, na které jezdí 23.000 lidí.

Reklama

Doporučované