Hlavní obsah

Lidé z Českého Krumlova podpořili nová hřiště i koše na tříděný odpad v centru

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Dětská hřiště i koše na tříděný odpad v historickém centru města vzniknou díky nápadům obyvatel v Českém Krumlově.

Článek

Lidé o tom rozhodli v novém ročníku takzvaného participativního rozpočtu, díky němuž sami určili, na co dá radnice peníze. Město rozdělí milion korun čtyřem projektům. Hlasovalo 345 obyvatel třináctitisícového města. ČTK to v tiskové zprávě sdělila mluvčí radnice Petra Nestávalová.

Absolutním vítězem se stal námět dát do historického centra koše na tříděný odpad. „Zejména v turistické sezoně jsou koše na směsný odpad v centru města přeplněné mnohdy nesešlápnutými PET lahvemi, plastovými kelímky a dalšími obaly. Vítězný projekt navrhuje umístit vedle stávajících košů na směsný odpad i koše na plasty, případně i papír a sklo,“ popsala mluvčí.

Přestože se náměty týkaly různých míst, nejaktivnější byli obyvatelé ze sídliště Plešivec. Odhlasovali si trojici vítězných návrhů. „Stálicí v úspěšných projektech jsou náměty na zvelebování dětských hřišť. Není tedy divu, že i mezi letošními vítězi je právě rozšíření plešiveckého dětského hřiště,“ uvedl starosta Dalibor Carda (SN - Město pro všechny). Plešivečtí si také odhlasovali, že chtějí v okolí svých domovů přidat veřejné osvětlení a opravit schodiště.

Peníze takto rozdělí radnice popáté. Poprvé měl Český Krumlov, který má asi 13.000 obyvatel, participativní rozpočet v roce 2017. Tehdy město podpořilo deset projektů částkou půl milionu korun, od roku 2019 dává milion. Do pátého ročníku přišla třicítka námětů. Odborná komise vybrala devět. Do hlasování se zapojilo 345 obyvatel, kteří rozdali 672 hlasů; hlasovat mohli až pro tři projekty.

V předchozích letech vznikly díky participativnímu rozpočtu třeba kameny zmizelých, komunitní zahrada, zeleň na náměstí Svornosti, nová hřiště, vstup do řeky Vltavy, dopravní studie nebo se opravila cesta na Křížovou horu.

Český Krumlov má letos rozpočet s příjmy 424,7 milionu a výdaji 474 milionů korun. Schodek 49,2 milionu bude krýt z peněz, jež ušetřil loni, a z úvěrů. Investuje téměř 110 milionů, jednou z hlavních akcí bude oprava hřbitova.

Reklama

Doporučované