Hlavní obsah

Na jihu Čech loni přibylo trojnásobně bytů, které se staví v bytových domech

Foto: Pexels.com

Ilustrační foto.

Reklama

V Jihočeském kraji se loni začalo stavět 2 877 bytů, téměř o 400 víc než v předchozím roce.

Článek

Meziročně skoro trojnásobně přibylo bytů, které se začaly budovat v nových bytových domech, hlavně na Českobudějovicku a Českokrumlovsku. Stavbaři v kraji loni dokončili 1 734 bytů, o 65 víc než předloni. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Na celorepublikovém počtu rozestavěných bytů se kraj podílel necelými sedmi procenty. Téměř polovina bytů, jež se v kraji začaly stavět, byla v nových rodinných domech. V nových bytových domech se pak začalo loni stavět 1 136 bytů, o 846 víc než předchozí rok. Masivní výstavbu těchto bytů zaznamenali statistici zejména na Českobudějovicku a Českokrumlovsku, když v každém ze jmenovaných okresů se začalo stavět přes 500 těchto bytů.

Na Českokrumlovsku se počet všech bytů, které se začaly stavět, proti roku 2020 téměř zdvojnásobil. „Zde se více než ze dvou třetin jednalo o výstavbu bytových domů. Otázkou ovšem je, zda budou byty určené k trvalému bydlení, nebo se jedná spíše o zástavbu v rekreačních oblastech,“ uvedla Irena Votrubová z krajské správy ČSÚ v Českých Budějovicích.

Byty vznikají třeba v bývalém areálu Jitony v Českém Krumlově. Developerská společnost SVV real tam buduje bytový komplex s názvem Krumlovský vltavín. Zahrne 11 bytových domů s bezmála 200 byty. První fáze by měla skončit na podzim roku 2023. V okresech České Budějovice a Český Krumlov se začalo loni budovat přes 60 procent všech bytů v kraji. Nejméně, ze tří procent, se na výstavbě v kraji podílel loni okres Písek, kde je podle ČSÚ bytová výstavba už delší dobu v útlumu.

Stavbaři v kraji loni dodělali 1 734 bytů. Z toho jich byly téměř tři čtvrtiny v nových rodinných domech. Meziročně téměř o třetinu přibylo bytů dokončených v nových bytových domech, šlo o 445 bytů.

V Česku se loni začalo stavět 45.244 bytů, o 28,3 procenta víc než v předešlém roce. Meziroční srovnání je ale podle statistiků ovlivněné útlumem, který v roce 2020 způsobila koronavirová pandemie.

Reklama

Doporučované