Hlavní obsah

Nejlepší voda na koupání na jihu Čech je podle hygieniků u lipenské přehrady

Foto: Jan David, Seznam Zprávy

Lipno.

Reklama

Na dvou sledovaných přírodních koupalištích na jihu Čech je mírně zhoršená kvalita vody. Jedná se o pláže u lipenské přehrady v Černé v Pošumaví a v Horní Plané. Ostatní lokality mají podle hygieniků ještě horší hodnocení.

Článek

U Podolska na orlické nádrži platí nadále zákaz koupání. Vyplývá to z aktuálních výsledků rozborů jihočeských hygieniků.

„Kvalita vody u Podolska se už osm týdnů nelepší. Voda je nebezpečná ke koupání a neodpovídá hygienickým požadavkům. V týdnu byly opět výrazně překročeny limitní hodnoty pro ukazatele sinice a chlorofyl-a, vytváří se zde vodní květ a rozbory potvrdily sníženou průhlednost. Upozorňujeme veřejnost, že zde při koupání a vodní rekreaci hrozí akutní poškození zdraví,“ uvedla ředitelka jihočeské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Na dalších čtyřech sledovaných místech je pak voda shodně nevhodná ke koupání. Jedná se o rybník Staňkovský a Hejtman u Třeboně na Jindřichohradecku, Radavu u orlické nádrže a pláž v Lipně nad Vltavou u lipenské přehrady.

Voda na těchto místech neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem. „V rybníku Hejtman je podle aktuálního rozboru výrazně překročena limitní hodnota ukazatele intestinální enterokoky a překročena hodnota pro sinice, chlorofyl-a, je zde snížená průhlednost a vytváří se vodní květ. Ve Staňkovském rybníce je překročena hodnota pro sinice, vodní květ a chlorofyl a, je zde snížená průhlednost,“ řekla Kotrbová.

Reklama

Související témata:

Doporučované