Hlavní obsah

Skiareál Lipno přilákal 126 tisíc lidí, sezona byla nadprůměrná

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Nadprůměrnou sezonu zažil skiareál Lipno, přilákal asi 126 tisíc lidí. Největší návštěvnost byla v březnu, v lednu a únoru brzdila zájem koronavirová opatření. V neděli zde provoz končí. Zadov navštívilo asi 80 tisíc lidí.

Článek

„Sezona pro nás byla nadprůměrná. Díváme se na dvacetiletou historii. Hlavním faktorem je vždycky počasí, to bylo letos nadprůměrně dobré i v tom, co nasněžilo. Druhý efekt je v číslech návštěvníků, je těsně pod průměrem, což budu ale letos vnímat velmi pozitivně: v prosinci nesměla polovina lidí přijet, protože mohli lyžovat jen očkovaní. V lednu byla vlna karantén, uvolnění začalo v únoru. Naprosto nadstandardní byl pro nás březen, ten se prostě povedl, byl jeden z nejlepších, které tady pamatujeme,“ řekl generální ředitel Skiareálu Lipno Matěj Kratochvíl.

Do střediska jezdí v zimě průměrně 160 až 170 tisíc lidí. Letošní výsledek je podle ředitele nad očekáváním. Areál před sezonou investoval téměř půl miliardy korun, do nové sjezdovky, lanovky, do zasněžování i restaurací a ubytování. Zdražil skipasy, poptávku to podle Kratochvíla neovlivnilo. „Museli jsme takhle reagovat, vstupy jsou neoddiskutovatelné. Lidé to chápou,“ řekl ředitel. Mezi klienty letos chyběli Němci i Rakušané, Nizozemců přijelo podobně jako jindy.

Zadov označil návštěvnost za průměrnou. „Už jsme zažili lepší, ale bylo to v pohodě. Pěkný byl konec roku, vánoční prázdniny. Velmi dobrý byl začátek nového roku, kdy areál hodně navštěvovaly lyžařské kurzy, které to měly kvůli covidu o několik let odložené. A velmi slušná návštěvnost byla i o jarních prázdninách,“ řekl ČTK za středisko Zadov Petr Vondraš. Areál přilákal v sezoně asi 80.000 lidí, zhruba stejně jako v sezoně 2019/2020.

Stejně jako Lipno i Zadov zdražil skipasy, od deseti do 20 procent, protože rostly ceny za energie. Vondraš míní, že zájem to zásadně neovlivnilo. V příští sezoně by rádi zprovoznili novou zasněžovací nádrž, v dolní části Churáňova. „Začíná se to dobře rýsovat, uvidíme, jak půjdou stavební práce,“ řekl Vondraš.

Zadov přilákal tuto sobotu 350 lidí, za dnešek kolem dvou set. Na svazích leží od 25 do 45 centimetrů sněhu. Od 28. do 31. března bude areál Kobyla mimo provoz. Zda ho otevřou od 1. dubna, rozhodnou provozovatelé zřejmě 30. března. „Má se oteplit, začít pršet, pak se ochladí, tak uvidíme, co nám to udělá na sjezdových tratích. Podle toho se rozhodneme, jestli nám sněžení dokáže pokrýt sjezdovky takovou vrstvou, abychom byli ještě schopni udělat na víkend pěkný provoz,“ uvedl Vondraš.

Na Lipně zakončili sezonu dnes. O víkendu tam lyžovalo přes 330 lidí, na pěti sjezdovkách. Začíná zároveň jarní cyklistická sezona. „Už v posledních dnech jsme často vídali návštěvníky Lipna dopoledne lyžovat a odpoledne jezdit na kole,“ sdělila mluvčí lipenského skiareálu Olga Kneiflová. Půjčovnu kol, elektrokol, koloběžek a in-line bruslí otevřou na Lipně 1. dubna.

Reklama

Související témata:

Doporučované